Jest poniedziałek co się dzieje z rosołem z niedzieli? czy jak w piosence? „Jutro znowu będzie pomidorowa zrobiona z rosołu z wczoraj”.
Staram się, aby nic się nie zmarnowało, więc jak zostało trochę rosołu z niedzieli plus Kurczak Dijon grillowany w sosie cytrynowym to szybko zamieniam to w pełną smaków zupę meksykańską.
Zobaczcie jak w 10 minut z prostej pomidorówki możemy zrobić fajne i smaczne danie któremu świeże zioła nadadzą dużo aromatu a awokado doda egzotycznego smaku.
Składniki:
1 Cebula drobno posiekana
4 główki czosnku drobno posiekany
2 łyżki stołowe oregano
1 duża pierś z kurczaka ( usmażona lub ugotowana)
1 łyżeczka kuminu
1 limonka
1 dojrzałe awokado.
1/2 łyżeczki pieprzu cayenne
świeża kolendra
świeża bazylia
pieprz i sól do smaku
Przygotowanie:
Robimy z rosołu pomidorówkę (najlepiej dodać własnej roboty koncentrat albo pomidory z puszki)
W dużym garnku, wlewamy oliwę dodajemy czosnek i cebulę podsmażamy aż zmiękną. dorzucamy zioła, dolewamy zupę i gotujemy przez 10 minut.
Dodajemy sok z limonki, rozrywamy pierś z kurczaka na małe kawałki, dorzucamy do garnka, przyprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Przed samym podaniem dodajemy pokrojone w kostkę awokado, oraz zioła.

zupa meksykańska