• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Mini ciasta dyniowe bez glutenu
4 października, 2017

U nas to dynie ciągle są na topie, a my we Włoszech.
Zajadamy się winogronami prosto z krzaka oraz tymi w płynnej postaci 😉 Ogólnie chill out pełną gębą.

Podoba mi się taki styl życia jaki prezentują Sycylijczycy, nikomu się nigdzie nie spieszy. Mają na wszystko czas.
Czy to kelnerzy w knajpie gdy chcesz zamówić espresso doppio, a oni przyjmują zamówienie po takim czasie, że u nas pewnie ze 3 razy zdążyłbym wyjść z knajpy.
Czy to dziadek na stacji benzynowej, który kiedy ma wydać ci resztę zatrzymuje się na dość długą rozmowę ze swoim znajomym, który akurat przejeżdżał obok – i rzuca nam tylko uno momento kiedy próbujemy go ponaglić 🙂 Ot taki południowy styl.

Dyni tutaj nie widziałem, może jeszcze jest za wcześnie. Królują granaty, melony, itp. Wszystko smakuje słońcem. Mógłbym tutaj spokojnie się odnaleźć i żyć.

Ale dynia to nadal moje ulubione jesienne warzywo. Jest tak wszechstronne, można z niej wyczarować czekoladowo-dyniowe muffinki jak i TAKIE spaghetti z boczkiem i szpinakiem (coś we włoskich klimatach).

Ale wracamy do pzepisu i mąki kasztanowej bo nadal mam jej dużoooo 🙂

Te ciasta dyniowe to mega prosty i szybki przepis , a do tego Sylwia stwierdziła, że to jedne z lepszych ciast jakie w ogóle przygotowałem.

Wiem, że jej opinia może być mało obiektywna, więc zabrałem je do znajomych, którzy ze zdrowymi i bezglutenowymi deserami mają tyle wspólnego co ja z dzierganiem na drutach.

Ale też byli zachwyceni i w pełni zdziwieni, że dynia ma takie możliwości. Może dlatego, że to ciasto jest naprawdę dobre? Przepis opiera się na TYCH kruchych ciasteczkach z lekko zmodyfikowaną ilością składników. Zachęcam Was abyście sami eksperymentowali i bawili się w kuchni.

Składniki (na 4 ciasta dyniowe ):
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka mąki kasztanowej
¾ szklanki mąki ryżowej
50g masła
2 jajka
1/3 szklanki ksylitolu (+ – zależy jakie słodkie lubicie)
3 łyżki tapioki
szczypta wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru mielonego
½ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki smarujemy olejem kokosowym. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich puree z dyni, jajka oraz masło. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy około 30-35 minut, aż będzie rumiane od góry, lub patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty.

Smacznego!

ciasta dyniowe

blog paleoblog z przepisamiciastodeserdieta odchudzającadieta paleodyniamąka kasztanowapaleoprzepisy kulinarnezdrowa dieta
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.