U nas to dynie ciągle są na topie, a my we Włoszech.
Zajadamy się winogronami prosto z krzaka oraz tymi w płynnej postaci 😉 Ogólnie chill out pełną gębą.
Podoba mi się taki styl życia jaki prezentują Sycylijczycy, nikomu się nigdzie nie spieszy. Mają na wszystko czas.
Czy to kelnerzy w knajpie gdy chcesz zamówić espresso doppio, a oni przyjmują zamówienie po takim czasie, że u nas pewnie ze 3 razy zdążyłbym wyjść z knajpy.
Czy to dziadek na stacji benzynowej, który kiedy ma wydać ci resztę zatrzymuje się na dość długą rozmowę ze swoim znajomym, który akurat przejeżdżał obok – i rzuca nam tylko uno momento kiedy próbujemy go ponaglić 🙂 Ot taki południowy styl.
Dyni tutaj nie widziałem, może jeszcze jest za wcześnie. Królują granaty, melony, itp. Wszystko smakuje słońcem. Mógłbym tutaj spokojnie się odnaleźć i żyć.
Ale dynia to nadal moje ulubione jesienne warzywo. Jest tak wszechstronne, można z niej wyczarować czekoladowo-dyniowe muffinki jak i TAKIE spaghetti z boczkiem i szpinakiem (coś we włoskich klimatach).
Ale wracamy do pzepisu i mąki kasztanowej bo nadal mam jej dużoooo 🙂
Te ciasta dyniowe to mega prosty i szybki przepis , a do tego Sylwia stwierdziła, że to jedne z lepszych ciast jakie w ogóle przygotowałem.
Wiem, że jej opinia może być mało obiektywna, więc zabrałem je do znajomych, którzy ze zdrowymi i bezglutenowymi deserami mają tyle wspólnego co ja z dzierganiem na drutach.
Ale też byli zachwyceni i w pełni zdziwieni, że dynia ma takie możliwości. Może dlatego, że to ciasto jest naprawdę dobre? Przepis opiera się na TYCH kruchych ciasteczkach z lekko zmodyfikowaną ilością składników. Zachęcam Was abyście sami eksperymentowali i bawili się w kuchni.
Składniki (na 4 ciasta dyniowe ):
1 szklanka puree z dyni
1 szklanka mąki kasztanowej
¾ szklanki mąki ryżowej
50g masła
2 jajka
1/3 szklanki ksylitolu (+ – zależy jakie słodkie lubicie)
3 łyżki tapioki
szczypta wanilii
1 łyżeczka cynamonu
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
1 łyżeczka imbiru mielonego
½ łyżeczki mielonych goździków
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Foremki smarujemy olejem kokosowym. Sypkie składniki mieszamy. Dodajemy do nich puree z dyni, jajka oraz masło. Ciasto przelewamy do foremek i pieczemy około 30-35 minut, aż będzie rumiane od góry, lub patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty.
Smacznego!