Widząc, że już w całym internecie wszędzie pełno rabarbaru, wybrałem się na pobliski targ, aby też się w niego zaopatrzyć. Idę patrze jest! Biere!
Ja- Poproszę rabarbar!
I w tym momencie zostałem zaskoczony pytaniem, tak jak zima zaskakuje co roku drogowców. Dla Miłej Pani z Targu w sumie proste i pewnie klarowne, ale ja nie byłem zupełnie na to przygotowany.
miła Pani z targu– Ile?
…i tu nastąpił mały dysonans bo zupełnie nie wiedziałem ile go chcę. Czy kupuje się go na gramy? kilogramy? pęczki? funty? metry? Miła Pani z Targu (mPzT) widząc moją minę chciała przyjść mi z pomocą…
mPzT– na kompot Pan chce?
ja – nieee muffinki beeede robił, takie bez glutenu, cukru, zbóż, zdrowe, paleo, a może bardziej dieta samuraja jeszcze nie wiem.…
mPzT – eeee to ja taki pęczek Panu dam
ja – oo idealnie, dziękuję
Pęczki sprzedawane przez Panią były spore. Rabarbaru mamy teraz tyle, że starczy na muffinki, ciasto, kompot i pewnie jeszcze jakiś dżemik. Więc jak macie jakieś fajne przepisy z nim w roli głównej to śmiało w komentarzach wrzucajcie.
Wniosek z tego taki, że chyba wszystkim rabarbar najpierw kojarzy się z kompotem. A ja wolę takie ciasto, które od zeszłego roku jest jednym z blogowych hitów. Przepis TUTAJ albo po kliknięciu w zdjęcie.
Młody wczoraj miał “zdrowy” piknik w szkole i od rana mnie molestował: “wy z mamą robicie takie zdrowe rzeczy to może upieczemy mi jakieś ciasteczka na piknik?”
Łaskawie zgodził się na muffinki z rabarbarem i truskawkami, tylko nastąpił mały problem. Po zrobieniu zdjęć najpierw jedną zjadła młoda, potem drugą i trzecią młody, a my podzieliliśmy się z Syliwą jedna na pół. Ostatecznie na piknik trafiły tylko 4.
Ale tak nam smakowały te muffinki z rabarbarem, że dzisiaj robię kolejną porcję 😀 , tym razem wszystko dla nas 😀
Składniki: (około 8 muffinek)
2 szklanki mąki migdałowej
2 łyżki mąki z tapioki/ ziemniaczanej
4 jajka
4 łyżki masła klarowanego / oleju kokosowego (rozpuszczonego)
2 łyżki ksylitolu
¼ szklanki mleka (kokosowe lub migdałowe albo inne)
odrobina wanilii
szczypta soli
2 łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia
truskawki i rabarbar (około szklanki)
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Mieszamy mąkę migdałową i proszek do pieczenia oraz sól. Jajka mieszamy z mlekiem kokosowym, ksylitolem, dodajemy masło i wanilię.
Zawartość obu misek mieszamy razem. Dodajemy drobno pokrojony rabarbar i truskawki! Przelewamy do form na muffnki. Pieczemy ok 20-25 minut.
Smacznego!