Dzisiaj zaplanowałem zupełnie coś innego, ale okazało się, że zdjęcia ciasta ze śliwkami i kruszonką gdzieś przepadły!!
Po prostu nie ma, znikły, zapadły się pod ziemię, diabeł ogonem nakrył… 😉 a tak naprawdę to karta w aparacie została sformatowana przed zrzuceniem zdjęć…
Nie pozostało mi nic innego jak zrobić coś na szybko, w końcu poniedziałek i na blogu powinny pojawić się jakieś bezglutenowe słodkości.
Padło na mug cake przepis, który już kilkukrotnie ratował nam życie! Dobra może to za mocne słowa, ale warto mieć w zanadrzu takie danie, które wychodzi zawsze, jest mega proste w przygotowaniu, gotowe w 4 minuty, składniki prawie zawsze ma się w domu i zachwyca niespodziewanych gości 😉
To również jeden z tych przepisów do którego można dodać sezonowe owoce. Brzmi całkiem spoko, co?
Składniki
2 łyżki mąki kokosowej
1 łyżka mąki kasztanowej
1 jajko
1-2 łyżki ksylitolu
1 łyżka oleju kokosowego
¼ szklanki mleka
½ łyżeczki proszku do pieczenia
garść jagód/borówek
szczypta soli
Przygotowanie:
W misce mieszamy: jajko, mleko oraz olej kokosowy. Do drugiej miski wsypujemy mąki, sól, ksylolit i proszek do pieczenia. Wlewamy płynne składniki do sypkich i mieszamy.
Dodajemy jagody/borówki lub inne owoce, całość przekładamy do filiżanek, ramekinów czy po prostu do kubków. Wstawiamy do mikrofalówki na 1-2 minuty lub dłuższa wersja – do piekarnika na około 10 minut w 180 stopniach (lub do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził czysty).
I mug cake gotowy.
Smacznego!