Zaczęliśmy tydzień słodkim to może też go tak zakończymy?
Wszędzie widać zbliżające się święta więc i dzisiejszy przepis już też powoli wpisuje się w gwiazdkowy klimat.
Delikatny kakaowy mus z awokado, który można zjadać łyżeczką prosto ze słoiczka lub miseczki siedząc przed kominkiem w górskiej chacie, a za oknem 2 metry śniegu 🙂 (w mieście też smakuje równie dobrze).
To jeden z ulubionych deserów moich dzieci. Zdrowa alternatywa dla budyniu lub innych deserów czekoladowych.
Składniki na mus:
1 awokado dojrzałe
3 łyżeczki kakao
½ szklanki mleka kokosowego
2 łyżki miodu
½ łyżeczki cynamonu
Bita śmietana:
1 puszka mleka kokosowego
łyżka miodu.
Do posypania:
mięta
wiórki czekoladowe
maliny
orzechy
mielone migdały
suszone owoce
Przygotowanie:
Składniki na mus wrzucamy do blendera i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Odstawiamy do lodówki na 2-3 godziny.
Ze schłodzonej puszki mleka kokosowego wyciągamy tą twardą, górną część ściętego mleka, i ubijamy z dodatkiem miodu, aż uzyskamy odpowiadającą nam konsystencję.
Posypujemy naszymi ulubionymi dodatkami i gotowe.
Smacznego!