Mamy już sporo dyni w naszej spiżarce i właśnie kupiliśmy kolejne! Nie możemy się powstrzymać jak przejeżdżamy i widzimy takie stoisko 😀
Zrobiliśmy zupę (z tego przepisu) i dwa ciasta.
Ale z tych dwóch to to nadziewane czekoladą zasługuje na szczególną uwagę 😀
Jest przepyszne, tak dobre, że w ten sam dzień już go nie było! Nawet moje dzieci, które na widok dyni uciekają, chętnie się nim zajadały nie wierząc, że jest ono z tego dziwnego pomarańczowego warzywa. Samo ciasto dyniowe jest leciutkie, delikatne, mega czekoladowe. Po prostu rewelacyjne!
Oto przepis na ciasto dyniowe, w którym się zakochacie:
Składniki:
1 ⅓ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki puree z wcześniej upieczonej dyni
3 jajka
3 łyżki miodu
wanilia
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki goździków (mielonych)
szczypta soli
Czekoladowe nadzienie:
100 gr gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
szczypta soli
Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym i odstawiamy aby masa ostygła. Kolejno dodajemy jajko i mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki, aby nasze czekoladowe nadzienie trochę zgęstniało.
W między czasie przygotowujemy ciasto:
Mąkę migdałową i przyprawy mieszamy ze sobą.
Jajko, miód i dyniowe puree mieszamy i dolewamy do miski z mąką. Mieszamy ponownie do uzyskania jednolitej masy.
Na spód formy o wymiarach 12x20cm wylewamy ciasto dyniowe (około połowy przygotowanego). Na ciasto, łyżeczką przez cały środek dodajemy grubą warstwę czekolady. Na górę wylewamy pozostałą ilość (nic się nie marnuje :D). Pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut lub do czasu aż góra będzie złocista.
Smacznego!