• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Najlepsze ciasto dyniowe nadziewane czekoladą! (paleo)
17 sierpnia, 2018

Mamy już sporo dyni w naszej spiżarce i właśnie kupiliśmy kolejne! Nie możemy się powstrzymać jak przejeżdżamy i widzimy takie stoisko 😀

Zrobiliśmy zupę (z tego przepisu) i dwa ciasta.
Ale z tych dwóch to to nadziewane czekoladą zasługuje na szczególną uwagę 😀

Jest przepyszne, tak dobre, że w ten sam dzień już go nie było! Nawet moje dzieci, które na widok dyni uciekają, chętnie się nim zajadały nie wierząc, że jest ono z tego dziwnego pomarańczowego warzywa. Samo ciasto dyniowe jest leciutkie, delikatne, mega czekoladowe. Po prostu rewelacyjne!

Oto przepis na ciasto dyniowe, w którym się zakochacie:

Składniki:
1 ⅓ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki puree z wcześniej upieczonej dyni
3 jajka
3 łyżki miodu
wanilia
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki goździków (mielonych)
szczypta soli

Czekoladowe nadzienie:
100 gr gorzkiej czekolady
1 łyżka oleju kokosowego
1 jajko
szczypta soli

Przygotowanie:
Czekoladę rozpuszczamy w garnku z olejem kokosowym i odstawiamy aby masa ostygła. Kolejno dodajemy jajko i mieszamy wszystko razem. Wstawiamy do lodówki, aby nasze czekoladowe nadzienie trochę zgęstniało.

W między czasie przygotowujemy ciasto:
Mąkę migdałową i przyprawy mieszamy ze sobą.
Jajko, miód i dyniowe puree mieszamy i dolewamy do miski z mąką. Mieszamy ponownie do uzyskania jednolitej masy.

Na spód formy o wymiarach 12x20cm wylewamy ciasto dyniowe (około połowy przygotowanego). Na ciasto, łyżeczką przez cały środek dodajemy grubą warstwę czekolady. Na górę wylewamy pozostałą ilość (nic się nie marnuje :D). Pieczemy w 180 stopniach około 45-50 minut lub do czasu aż góra będzie złocista.

Smacznego!

ciasto bezglutenoweciasto dynioweciasto paleodieta paleodyniafit ciastafit słodyczeprzekąskaprzepisy kulinarnezdrowa dietazdrowe słodycze
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.