• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Najlepsze kluski bezglutenowe (paleo)
16 maja, 2017

Kluski śląskie(gumiklyjzy) były u mnie w domu od zawsze.

Zapewne wielu z Was je zna i pojawiają się regularnie na stole, ale na bank jest dużo osób, dla których będzie to nowy przepis.
Uwielbiam je. Są doskonałe do mięs, a w szczególności do każdej pieczeni z sosem, bo to właśnie z nim tworzą idealny duet. Można również je zamrozić i mieć pod ręką w chwilach, gdy potrzebujemy na szybko dodatku do mięsa.

Moje dzieci wolą je dużo bardziej od frytek, co mnie mega cieszy. No i zawsze uczestniczą w ich robieniu – mają przy tym dużą frajdę – a ja całą kuchnię w mące  🙂
Kluski bezglutenowe, które dziś Wam proponuję to nic innego jak mieszanka ugotowanych ziemniaków, jajka i mąki ziemniaczanej lub tapioki.

Składniki:
1 kg ziemniaków
1 jajko
0,5 kg mąki ziemniaczanej / tapioki.
sól do smaku.

Przygotowanie:
Gotujemy ziemniaki, studzimy i ugniatamy na puree. Dodajemy do nich jajko i dosypujemy mąkę.

Mąki dodajemy do momentu, aż nasze ciasto nabierze zwartej konsystencji, przestanie kleić się do rąk i będzie można z niego uformować okrągłe kluseczki z dziurką.
Jeśli nadal jest to niemożliwe, a konsystencja ciasta zbyt kleista, dosypujemy odrobinę mąki i znów zagniatamy.

W międzyczasie
wstawiamy duży garnek z wodą i doprowadzamy ją do wrzenia.
Zmniejszamy gaz (tak, aby woda przestała wrzeć) i wrzucamy je do wody. Nie może być ich w garnku za dużo, najlepiej jeśli nie będą się dotykały.

Kluski bezglutenowe mają tendencję do przywierania do dna garnka, więc na początku możecie je delikatnie przemieszać.
Po wrzuceniu do wody odmierzamy 5 min (w tym czasie powinny wypłynąć na powierzchnię) i wyciągamy.

Smacznego!

blog paleoblog z przepisamidania głownedieta odchudzającadieta paleokluskikluski bezglutenowekluski śląskiepaleoprzepisy kulinarnezdrowa dieta
Share

DANIA GŁOWNE  / PRZEKĄSKI

    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

This site uses cookies to improve your experience. Read more.