• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Najlepsze na świecie bezglutenowe pancakes
26 marca, 2018

Lubimy śniadania, nawet bardzo! To najlepszy posiłek w ciągu dnia, no chyba, że liczymy też drugie śniadanie 😉
Od dłuższego czasu poszukiwałem idealnego przepisu na delikatne i puszyste pancakes`y.Takie jak ze zwykłej mąki, ale żeby były bezglutenowe i bliskie paleo.

Piątek – kiedy odkryłem ten przepis – zaczął się normalnie, prysznic, szybkie śniadanie. Tradycyjnie pytam dzieciaki co by chcieliby zjeść, a oni krzyczą: pancakesy! Godzina 7:15, młody na 8:00 do szkoły, a oni chcą pancakesy! Raczej bez szans,  poszło szybko, kabanos do ręki, banan do śniadaniówki i do auta. Odpalam,  otwieram bramę i jedziemy, kolejno: szkoła, przedszkole, zakupy.

Wracam do domu, myślę, że w sumie w sobotę na śniadanie mogliby je dostać. Robiłem już TAKIE i TAKIE, ale to nie do końca jest to o co im chodziło.

Szybkie spojrzenia na półkę z mąkami: jest koksowa, jaglana, migdałowa, kasztanowa, gryczana i pełno innych, ale na końcu stoją dwa worki z mąką ryżową.
Ciasteczka i wypieki wychodzą z niej naprawdę świetne, czemu by nie spróbować i zrobić takie bezglutenowe pancakes`y.

Dobra – szybki reaserch w googlach i już wiem! Kilka chwil i parę rozbitych jajek później – gotowe. Ciasto ląduje w lodówce.

Za kilka godzin robię próbę i jest REWELACJA!! Panckesy są słodkie, delikatne i puszyste, potrzebują tylko chwili na patelni, zupełnie bez przypalania i przywierania.
Ważnym krokiem jest odstawienie ciasta do lodówki. Co jest nawet spoko rozwiązaniem, bo rano tylko wystarczy je usmażyć 🙂

Składniki:
3 jajka
½ szklanki mleka roślinnego (TUTAJ przepis na najlepsze domowe mleko)
1 szklanka mąki ryżowej
1 łyżka masła klarowanego (rozpuszczonego)
1-2 łyżki ksylitolu
odrobina wanili
½ łyżeczki bezglutenowego proszku do pieczenia

Przygotowanie:
Białka ubijamy aż zrobią się sztywne. W drugiej misce łączymy pozostałe składniki. Powoli dodajemy połowę ubitych białek i mieszamy delikatnie. To samo powtarzamy z drugą połową białek. Przykrywamy i odstawiamy na całą noc do lodówki.

Rozgrzewamy patelnię i smażymy bezglutenowe pancakes`y około 30 sekund z każdej strony.

Smacznego!

PS
Mąka ryżowa nie jest paleo.

bezglutenowe pancakes

blog z przepisamidieta odchudzającadieta paleomąka ryżowanaleśnikipancakesprzepisy kulinarneśniadaniezdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DANIA GŁOWNE  / PRZEPISY  / ŚNIADANIA

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.