Za nami dość leniwy weekend. Mieliśmy spędzić go w górach, ale niestety od zeszłego wtorku młody jedzie na antybiotyku i zamiast gór i śniegu – mamy miasto i deszcz 🙁
W sumie nie ma tego złego. Udało nam się za to przetestować kilka przepisów, zrobić zdjęcia oraz nagrać fajny film – do obejrzenia tutaj:
Pewnie ciągle się powtarzam, ale uwielbiam takie proste i szybkie przepisy. Ta tarta czekoladowa to jest mega sztos 🙂 a mus z awokado jest jednym z moich ulubionych zaraz po tym z batata 🙂 (przepis na mus z batata TUTAJ).
Ciasto jest pyszne, proste w przygotowaniu i KAŻDY z nim sobie poradzi! Na dodatek możecie zamieniać więkoszść składników – więcej słodzidła, dowolne orzechy, zmiast miodu mogą iść daktyle – naprawdę pełna dowolność.
Tylko uważajcie, aby nie zjeść od razu całego ciacha! Mimo, że tutaj same zdrowe rzeczy to jednak trochę kalorii ma 😎 ale jeden kawałek, aby osłodzić sobie tą okropną pogodę za oknem, czemu nie!
Składniki:
Spód:
1 ½ szklanki orzechów
⅓ szklanki miodu
½ szklanki wiórków kokosowych
Nadzienie:
1 duże dojrzałe awokado
½ szklanki mleka kokosowego (gęstego)
½ szklanki miodu
½ szklanki oleju kokosowego
6 łyżek kakao
wanilia
łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Składniki na spód blendujemy, wykładamy nimi tortownicę o średnicy 16cm i odstawiamy do zamrażarki.
Składniki na nadzienie:
Wszystko razem blendujemy na jednolitą masę, wylewamy na nasz spód i odstawiamy do lodówki na 3-4h aby stwardniało.
Smacznego!