Często pytacie o jakiś słodki deser bez wymyślnych bezglutenowych mąk. To już kolejny przepis po tych ciastkach gdzie potrzeba tylko kilku podstawowych składników do jego przygotowania.
Lubię prostotę i szybkość, a te ciasteczka kokosowe są gotowe w ciągu dosłownie 12 minut!
A może nawet szybciej… 🙂
Same ciastka są kruche, słodkie, pyszne i mocno sycące. (i nie zawierają jajek więc są też opcją dla alergików). Dla każdego fana kokosa i ew. czekolady jest to punkt obowiązkowy.
OK, nie piszę już więcej bo okaże się, że przeczytanie wpisu zajmie Wam więcej czasu nich iż upieczenie 🙂 .
Składniki (4-6 ciastek):
⅓ szklanki mąki kokosowej
2 łyżki masła
2 łyżki miodu
ew. gorzka czekolada do posypania (bo z czekoladą wszystko jest lepsze).
Przygotowanie:
Wszystkie składniki blendujemy lub dobrze mieszamy. Z masy formujemy kształt naszych ciasteczek. Ja użyłem formy silikonowej, aby ułatwić sobie życie.
Jeśli chcecie dodać czekoladę to przed wrzuceniem ich do piekarnika posypujemy wierzch ciastek kawałkami gorzkiej czekolady.
Pieczemy w 180 stopniach około 8-10 minut. Po tym czasie wyciągamy z piekarnika i odstawiamy do ostygnięcia. Uważajcie bo szybko się przypalają. Najlepiej smakują z herbatą lub kawą 🙂
Smacznego!