Nie wiem czy wiecie, ale od pewnego czasu w naszym domu gości wolnowar.
To urządzenie sprawia, że przygotowywanie posiłków jest jeszcze bardziej proste niż zazwyczaj.
Wrzucacie rano składniki na obiad, ustawiacie na LOW i wracając do domu czeka na Was pyszny, ciepły, aromatyczny obiad.
A oprócz zup oraz mięs można w nim przygotowywać także inne rzeczy jak np. napój jabłkowy.
Jest pyszny, świąteczny, idealny na jesienno-zimowe wieczory (napisałbym zimowe, ale zimy jeszcze nie widać).
Dodatkowym bonusem piękny zapach w całym domu w czasie gdy ten kompocik wolno się gotuje.
Ale wracając do tematu przepis jest tak eassssy, jak wszystko co jest przygotowywane w wolnowarze. Trzeba tylko dodać to co chcemy razem do garnka, zalać wodą i zapomnieć.
Takie cuda teraz 😀
Ilości w przepisie na napój jabłkowy podane są na mój 5,7 L garnek.
Możecie zastąpić świeże owoce suszonymi i zrobić typowy kompot z suszonych owoców na święta, jak kto lubi.
Składniki:
5 jabłek pokrojonych
4 gruszki pokrojone
1 pomarańcza pokrojona
3 łyżeczki goździków
2-3 laski cynamonu
2 gwiazdki anyżu
3-5 łyżek miodu (lub więcej jak lubicie bardziej słodkie)
mały kawałek imbiru pocięty na cienkie paski
2 łyżeczki gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Wszystkie składniki oprócz miodu wrzucamy do wolnowara i ustawiamy na low na 8h lub high na 4h. Zalewamy wodą.
Po przygotowaniu przelewamy nasz kompot przez sitko i jak trochę przestygnie dodajemy miód. Serwujemy ciepły lub zimny z kawałkami pysznych owoców.
*można go też przygotować na gazie.
Smacznego!