Już od dłuższego czasu bojkotuje tłusty czwartek, zdecydowanie wolę dobry boczek 🙂 , dlatego z premedytacją nie wrzuciłem przepisu na pączki chociaż miałem go już przygotowany.
Jakoś nie przemawia do mnie tradycja, gdzie można ładować w siebie tysiące pustych kalorii.
A potem przechwalać się ile to się udało zjeść pączków.
Dla tych, którzy mają ochotę na coś innego, przygotowałem przepis na pączki paleo bez pieczenia.
Generalnie nie muszą to być pączki, równie dobrze mogą to być jakiekolwiek inne ciasteczka.
Ale jakiś czas temu kupiłem fajną małą silikonową foremkę na donuty i nadszedł czas, aby w końcu ją wykorzystać.
Same pączki są pyszne, orzechowe i słodkie. Nie zawierają cukru, glutenu oraz zbóż.
Składniki:
1 szklanka migdałów
½ szklanki orzechów nerkowca
½ szklanki daktyli
1 łyżka miodu
2 łyżki kakao
Przygotowanie:
Wcześniej przygotowujemy orzechy nerkowca, które namaczamy w wodzie przez całą noc.
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera, blendujemy do uzyskania jednolitej masy. Ciasto rozkładamy do formy i odstawiamy do lodówki na minimum 2h.
Po wyjęciu możemy podać bez dodatków, jednak kolorowa polewa (przepis na różową tutaj w przepisie na tort), zdecydowanie zwiększa chęć sięgnięcia po pączka ;-), a do kawy idealne.
Smacznego !