• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Paleo słodycze, orzechowe kulki jak Ferreo Rocher bez cukru, glutenu.
29 marca, 2016

Czas spróbować paleo słodycze! Tym razem orzechowe kulki jak Ferreo Rocher.

Czekolada i orzechy – połączenie kapitalne, to prawie jak Tristian i Izolda, Romeo i Julia, Tom i Jerry –  wiecie o co chodzi, to po prostu para idealna 🙂
Te  kuleczki są pyszne i słodkie. W przeciwieństwie do sklepowych odpowiedników nie zawierają cukru, oleju palmowego, mąki pszennej, soi (serio to wszystko można wpakować do słodyczy !).

Ja zdecydowanie wolę boczek :), ale od czasu do czasu staram się zrobić przyjemność moim małym łasuchom i zaserwować im coś słodkiego.
Szczególnie, że przy okazji robienia tych kuleczek czekoladowych wychodzi nam całkiem smaczna i zdrowa nuttella.

Sam przepis też nie jest skomplikowany, składniki są łatwo dostępne, a kuleczki po przygotowaniu znikają w kilka chwil. Jeśli ktoś potrzebuje czegoś słodkiego do kawy to taka mała kulka szczęścia na pewno go zachwyci.

Składniki:
1 paczka orzechów laskowych (250g)
kakao
laska wanilii
olej kokosowy
miód
mleko kokosowe
gorzka czekolada
sól
cynamon

Przygotowanie:

Orzechy laskowe rozkładamy równo na blachę do pieczenia i wstawiamy do piekarnika na około 15-20 minut na 170 stopni.
Uważajmy, aby nie przypalić orzechów. Po wyjęciu z piekarnika orzechy obieramy ze skórki (ja wszystkie zawinąłem w szmatkę i mocno tarłem, większość łupinek powinna odpaść).

Zostawiamy około ¼ orzechów na nadzienie i posypkę. Resztę wrzucamy do blendera i miksujemy na najwyższych obrotach, aż uzyskamy masę w konsystencji masła, (tutaj przyda się dobry blender ) może to nam zająć chwilę.

Jak już uzyskamy masło orzechowe dodajemy do masy szczyptę soli oraz łyżeczkę cynamonu i blendujemy, aż wszystko się połączy.
Kolejno do naszego masła orzechowego dodajemy: 2 łyżki miodu (można więcej jak ktoś woli słodszą wersje), około ⅓ puszki mleka kokosowego, laskę wanilii oraz ½ szklanki kakao i ⅓ szklanki oleju kokosowego.

Wszystko mieszamy, aż połączy się w jedną całość (i tutaj wyszła nam zdrowa nuttella). Odstawiamy do lodówki na około 45 minut do 1 godziny.
Czekając, aż ciasto stwardnieje możesz przeczytać np. Czy cheat meal rujnuję twoją dietę?

Po wyjęciu masy z lodówki formujemy z niej kulki. Nadziewamy je całym orzechem laskowym. Pozostałą resztę orzechów kroimy na małe kawałki, obtaczamy nimi nasze pralinki (ja zrobiłem również wersję z wiórkami kokosowymi, też pyszne) i ponownie wstawiamy je do lodówki na około 1 godzinę.

Rozpuszczamy czekoladę i wszystkie nasze kulki zanurzamy w czekoladzie.
Odstawiamy na pół godziny do lodówki. I gotowe.

Wszystkim jaskiniowcom życzę udanych łowów. Tym razem na paleo słodycze.

Paleo słodycze Paleo słodycze Paleo słodycze

czekoladadieta odchudzającadieta paleokokosorzechy laskowepaleopaleo słodyczeprzekąska
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.