Truskawki, truskawki wszędzie! Sezon na truskawki w pełni.
W związku z tym czuję się w obowiązku przygotować jakiś przepis z truskawkami, tym razem padło na jeden z moich ulubionych włoskich deserów – Panna Cotta, oczywiście w wersji Paleo. Deser bez nabiału, glutenu i innych, nie do końca zdrowych składników.
Panna Cotta paleo dopieścimy aksamitnym truskawkowym sosem , który nada jemu obłędnego aromatu i smaku (możemy go wykorzystać także na kilka innych sposobów, np. do dziecięcych naleśników, chlebków naan, deserów smoothie).
Tylko uważajcie jak dajecie komuś na spróbowanie bo w tajemniczy sposób błyskawicznie znika. Moje dzieci potrafią wyjeść łyżeczką cały słoik w czasie krótszym, niż powiedzenie dwa razy PANNA COTTA 🙂
Składniki na Panna Cotta: (ilość na 4 ramekiny)
żelatyna (dla vege agar agar)
400 ml mleka (robiłem i w wersji z mlekiem migdałowym i z kokosowym z puszki)
2 łyżki miodu
⅓ łyżeczki gałki muszkatołowej
szczypta soli
Składniki na sos truskawkowy:
⅓ szklanki octu balsamicznego
około 400 gram truskawek
2 łyżki miodu
szczypta soli
wanilia
łyżka soku z cytryny
Sposób przygotowania Panna Cotta paleo:
Do ¼ szklanki wody wsypujemy 1½ łyżki żelatyny i czekamy aż się rozpuści. Do garnka dodajemy mleko, miód, gałkę muszkatołową i sól, doprowadzamy prawie do wrzenia. Zdejmujemy z ognia, dodajemy kilka łyżek gorącego mleka do szklanki z żelatyną i dokładnie mieszamy, kolejno przelewamy ze szklanki do garnka z mlekiem i znowu mieszamy.
Do ramekinów albo do słoika (jak na zdjęciu) nalewamy przygotowane mleko. Czekamy, aż ostygnie do temperatury pokojowej, przykrywamy folią i odkładamy na min 5h lub na całą noc do lodówki.
Przygotowanie sosu truskawkowego:
W garnku doprowadzamy do wrzenia ocet balsamiczny i redukujemy jego ilość o mniej więcej połowę (powinien zrobić się gęsty). Truskawki kroimy na małe kawałki, wrzucamy do naszego garnka z octem balsamicznym i razem z sokiem z cytryny, miodem oraz wanilią podgrzewamy około 10 minut. Ściągamy z ognia i blendujemy nasz sos, aż do nadania mu gładkiej konsystencji.
Przed podaniem naszego deseru polewamy go sosem truskawkowym. Dekorujemy kilkoma truskawkami, listkami mięty i gotowe.