Wiecie co to superfoods? Jeśli nie, to odsyłam Was tutaj gdzie opisałem 10 produktów z kategorii superfood.
Sałatka z batatów dostarczy dla naszego organizmu potężną dawkę witamin i minerałów.
Mamy w niej wszystko, dzięki czemu jest super odżywcza, pyszna oraz zdrowa. Zapewnia naprawdę dużą porcję energii.
Można ją użyć jako główne danie, albo jako dodatek do bardziej konkretnych rzeczy, super współgra z np. żeberkami.
Składniki:
bataty
brokuł
granat
papryka chilli
kiełki (buraka i rzodkiewki)
kolendra
pietruszka
roszponka
Przygotowanie:
Bataty (duża zawartość witaminy c i luteiny – substancji, która ma korzystny wpływ na wzrok) myjemy, tniemy w kostkę.
Na brytfannę wrzucamy pokrojone bataty, polewamy je oliwą z oliwek, doprawiamy pieprzem i sola, odrobiną oregano i szczyptą cynamonu. Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 50minut lub aż zrobią się miękkie.
Brokuł tniemy na różyczki, gotujemy na parze, chilli tniemy w małe kawałki, kolendrę oraz pietruszkę siekamy.
Dressing robimy z 3-4 łyżek oliwy, soku z cytryny soli i pieprzu, łyżeczki musztardy i miodu.
Wrzucamy roszponkę, bataty, brokuł, chilli oraz zioła i kiełki do miski i mieszamy, wszystko polewamy dresingiem, a na koniec dodajemy pestki granatu.
Smacznego!

sałatka z batatów