Dzisiaj szybki wpis z pico de gallo czyli meksykańska salsa.
Zaraz po guacamole jest jedną z podstaw meksykańskiej kuchni. Kolorowa, smaczna, delikatnie pikantna, pachnąca kolendrą. Komponuje się idealnie z kurczakiem, tortillą, rybami, mięsem z grilla.
A już jutro na blogu pojawi się przepis, w którym wykorzystamy nasze pico de gallo (inaczej dziób koguta), zapraszam.
Składniki:
3 dojrzałe pomidory
1 cebula czerwona
pęczek kolendry
1 papryczka jalapeno
limonka
sól
Przygotowanie:
Pomidory, cebulę, kolendrę i papryczkę jalapeno (jeśli chcemy, aby nasza salsa była mniej ostra usuwamy pestki) drobno kroimy i wrzucamy do miski.
Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy sok z limonki i łyżeczkę soli, odstawiamy do lodówki.
Po około godzinie wyjmujemy już gotową salsę do jedzenia.
Wszystkim jaskiniowcom życzę udanych łowów, tym razem na koguta, albo na pomidory jak kto woli 🙂