Mam nadzieję, że nam wybaczycie, ale w grudniu na blogu pojawi się kilka typowo świątecznych wpisów.
Zaczynamy od przepisu na piernik bezglutenowy. Mieliśmy naprawdę dużą frajdę przygotowując to ciasto.
Raz, że w całym domu pięknie pachniało przyprawami do piernika, a dwa Sylwia wieszała lampki do zdjęć więc od razu pojawił się fajny świąteczny klimat.
Do tego Hanka, która chodzi po domu i śpiewa na cały głos kolędy, przygotowując się do występu w przedszkolu – zna słowa chyba lepiej od nas 🙂 Początek grudnia, a klimat istnie wigilijny.
Teraz wieczorem, gdy siedzę i piszę ten wpis to zaczął padać śnieg (no dobra, deszcz ze śniegiem). Padające płatki śniegu w świetle miejskich latarni wyglądają po prostu bajecznie.
W tym roku na święta mam zamiar przygotować trochę więcej rzeczy niż zazwyczaj.
Macie jakieś potrawy, które muszą się znaleźć na świątecznym stole? U nas koniecznie pojawi się ten makowiec bo to hit 😀
Do tego na pewno śledzie 💖 z przepisu babci, które po prostu muszą być. Pierogi, pierniczki, kutia (bez zbóż smakuje inaczej, ale też jest dobra).
Wróćmy jednak do piernika bezglutenowego – mega pachnący o zwartej konsystencji, a im dłużej postoi tym robi się lepszy 🙂 Przełożony powidłami śliwkowymi (też od babci, jak chcecie przepis to dajcie znać). Piernik i śliwki to fajny duet, a ciasto też możecie wzbogacić np. bakaliami.
Mąkę warto zrobić samemu, wystarczy zmielić w np. młynku do kawy – kaszę gryczaną, jaglaną oraz migdały, wszystko razem wymieszać i gotowe. Możecie się też pobawić przyprawami, bo nie wszyscy lubią np. kolendrę (uwielbiam).
Składniki (na formę o wymiarach 12x22cm):
¾ szklanki mąki jaglanej
¾ szklanki mąki gryczanej
¾ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki masła klarowanego
½ szklanki miodu
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka imbiru
1 łyżeczka mielonych goździków
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
½ łyżeczki mielonej kolendry
1 ½ łyżeczki sody oczyszczonej
szklanka mleka migdałowego (lub innego roślinnego)
2 jajka
Przygotowanie:
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Mąki mieszamy, dosypujemy przyprawy oraz sodę i odstawiamy.
Jajka delikatnie ubijamy. W garnku rozpuszczamy masło z miodem i całość zalewamy mlekiem.
Do wcześniej odstawionej miski z mąką, dodajemy jajka i rozpuszczone mleko z miodem. Przelewamy do formy. Pieczemy w 180 stopniach około 45 minut (albo do czasu aż patyczek wbity w środek będzie wychodził suchy).
Po wyjęciu z piekarnika, studzimy ciasto i przekrajamy je wzdłuż. Spód smarujemy powidłami śliwkowym i nakładamy górną warstwę piernika.
Piernik bezglutenowy polewamy rozpuszczoną gorzką czekoladą lub białym paleo lukrem. Najlepiej smakuje ze szklanką roślinnego mleka lub Egg nog 😉
Smacznego!
.