Za kilka dni święta. Dziś jeden z ostatnich świątecznych przepisów, ale jakże tym razem klasyczny i ważny – pierniki w wersji bez glutenu i zbóż, jajek
U nas tradycją się staje, że dzieci same robią pierniki, wycinają je i zdobią. Bawią się w kuchni, przynajmniej jest chwila spokoju :).
Pierniki są pyszne, pachnące i słodkie a przepis jest prosty, więc każdemu powinny się udać, trzeba tylko pilnować je w piekarniku bo łatwo się przypalają.
Poniżej przepis na pierniki bezglutenowe:
Składniki:
1 ½ szklanki mąki migdałowej
½ szklanki daktyli (namoczonych)
1 szklanka płatków/wiórków/chipsów kokosowych
przyprawa do piernika lub
1 ½ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka cynamonu
½ łyżeczki goździków (mielonych)
1 łyżeczka gałki muszkatołowej
⅓ szklanki miodu
2 łyżki oleju kokosowego
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i mielimy do uzyskania jednolitej masy.
Wkładamy masę pomiędzy papier do pieczenia i wałkujemy aż uzyskamy odpowiednią grubość. Tak rozwałkowane ciasto odkładamy na około 15 minut do lodówki, aby stwardniało.
Po schłodzeniu ciasta wycinamy z niego pierniki w ulubionym kształcie, układamy na blachę wyłożoną papierem i pieczemy w 160 stopniach przez 8-10 minut.
Smacznego!