Lubicie owoce morza? Ja uwielbiam!
Szczególnie takie świeże, wielkie i pyszne krewetki jakie mieliśmy przyjemność jeść na Sycylii.
A ten przepis na pikantne krewetki to jest mój kolejny comfort food. Kiedy nie mam pomysłu na obiad, albo po prostu jest taki dzień, że nie chce się nic robić, to wrzucam je na na patelnię i mam gotowe pyszne danie i to w kilka minut.
Składniki:
300 g krewetek
2-3 łyżki oliwy lub oleju kokosowego
3 ząbki czosnku
2 łyżeczki imbiru, świeżo startego
½ szklanki wody
2 łyżki sosu sojowego
1 łyżeczka płatków chilli
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Rozgrzewamy olej na patelni, dodajemy krewetki i smażymy około 2-3 minut. Ściągamy krewetki z patelni i odkładamy na bok.
Wyciskamy czosnek, dodajemy imbir oraz płatki chilli. Mieszamy, aż czosnek się zacznie rumienić.
Wrzucamy resztę składników i czekamy aż sos zacznie gęstnieć. Z powrotem na patelnię wracają krewetki, dokładnie obtaczamy je w sosie i trzymamy na patelni jeszcze kilka minut.
Podajemy np. ze świeżą natką pietruszki.
Smacznego!