Te pikantne krewetki są pyszne, pełne aromatycznych ziół, a chilli nadaje im wyrazistej nuty. Dużym plusem jest również naprawdę krótki czas ich przygotowania.
Lubię to danie serwować, kiedy mam gości i chce ich zaskoczyć czymś niebanalnym i niestandardowym poza kurczakiem, wołowiną czy wieprzowiną, które tak często królują na naszych stołach.
Staram się też mieć jakiś zapas krewetek w zamrażalniku jak już brakuje pomysłów na kolację lub obiad. Wystarczy do tego jakaś szybka sałatka lub makaron z cukinii ew. ryż i danie gotowe.
Możemy przygotować pikantne krewetki wcześniej, a przed samym podaniem podgrzać je przez parę minut na patelni.
Składniki:
opakowanie krewetek 250g
pół cytryny
2 ząbki czosnku
1 łyżeczka papryki słodkiej
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżeczka papryki chilli
sos sojowy
oliwa z oliwek
miód
świeże zioła: natka pietruszki, kolendra i rozmaryn
Przygotowanie marynaty:
Do miski wlewamy ¼ szklanki oliwy z oliwek, 1,5 łyżki sosu sojowego, sok z połowy cytryny, dodajemy wyciśnięte ząbki czosnku, cienko pokrojoną gałązkę rozmarynu oraz wszystkie papryki i łyżkę miodu.
Wszystko razem mieszamy dodajemy krewetki i odstawiamy do lodówki na godzinę.
Do dekoracji możemy użyć: garść poszatkowanej pietruszki z kolendrą wraz ze startą skórką z połowy cytryny.
Piekarnik rozgrzewamy do 220 stopni, krewetki z marynatą wrzucamy do brytfanny, aby były ułożone jedną równą warstwą i wstawiamy do piekarnika, aż zrobią się różowe (około 10 min.).
Przed podaniem posypujemy ziołami. Smacznego!