Dzień Dobry!
Poniedziałek! Zazwyczaj w ten dzień jest coś słodkiego, więc dziś figi – a one też są słodkie więc chyba zaliczone 🙂
Jedną z rzeczy, które uwielbiamy podczas naszych podróży to możliwość kosztowania owoców, warzyw i innych lokalnych smaków, których u nas albo nie ma, albo są trudno dostępne.
Zresztą te przysmaki najlepiej smakują na miejscu, w regionie gdzie zostały wyhodowane. W owocach i warzywach czuć TEN smak i zapach słońca, w którym dojrzewały.
To czego nigdy nie mamy dość w Chorwacji to arbuz, a zaraz na drugim miejscu znajdują się oczywiście świeże figi.
Przepisy z arbuzem już były, np. TAKI chłodnik.
Proponuje figi, ale nie w takim klasycznym połączeniu tylko coś dużo ciekawszego.
Pizza z figami z szynką prosciutto i zredukowanym octem balsamicznym.
Do tego wszystkiego klasyczne dodatki czyli: koktajlowe pomidorki i rukola, które uwielbiamy na pizzy.
Wszystko to razem daje niesamowity efekt 🙂 można to określić tylko tak: SZTOS. Koniecznie musicie spróbować!
Oto przepis:
Spód do pizzy:
Przepis na ciasto z TEGO wpisu.
Wierzch pizzy:
sos pomidorowy
szynka prosciutto
pomidorki koktajlowe
ocet balsamiczny
rukola
świeża bazylia
ok 4 świeże figi
ew. parmezan (nie paleo )
Przygotowanie:
Szykujemy spód, przepis TUTAJ.
Smarujemy spód pizzy sosem pomidorowym, układamy szynkę, pomidorki, ew. parmezan i wstawiamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na 3-4 minuty.
Po wyjęciu układamy na wierzchu pokrojone w plastry figi, rukolę, bazylię, a wszystko to skrapiamy octem balsamicznym i pizza z figami gotowa!
Smacznego!