Kto robi najpyszniejsze wypieki? oczywiście że babcia.
Zawsze w weekend zbieraliśmy śliwki węgierki w sadzie, wielkie prawie jak jabłka 🙂
Większość była przerabiana na przetwory, dżemy, kompoty, knedle, ale pewna część zawsze zostawała.
I tutaj zaczynała się magia…
Babcia robi najlepszy placek ze śliwkami i kruszonką na świecie. Pachnący drożdżami, pełen cukru, glutenu – ciasto, jak babcie tylko potrafią zrobić 🙂
Nawet nie podejmuję się powtórzyć tego przepisu, zdecyduję się na swoją zdrową i bezglutenową wersję, która naprawdę jest mega.
Placek pachnie cudownie cynamonem i pieczonymi owocami. Zapach z piekarnika będzie unosić się w całym domu. Do tego kruszonka z orzechami i nasionami. A pozostałą część roboty zrobią dojrzałe śliwki.
Przepis specjalnie przygotowany na mące gryczanej – o taki prosiliście, ale akurat tutaj możecie ją zamienić na inną (kasztanową, migdałową, jaglaną, pewnie nawet ryżową). Ale smak też będzie inny.
Nie byłbym sobą jakbym nie napisał, że przygotowanie jest banalne, szybkie i bezproblemowe.
Składniki:
Spód:
śliwki około 0,5 kg
cytryna
2 łyżeczki cynamonu
2 łyżki mąki z tapioki
Kruszonka:
½ szklanki mąki gryczanej
½ szklanki orzechów włoskich
½ szklanki pestek dyni
¼ szklanki oleju kokosowego
½ szklanki płatków migdałowych
3-4 łyżki miodu albo innego słodzidła (ksylitol, erytrol itp.)
szczypta soli
1 łyżeczka sody oczyszczonej
łyżka soku z cytryny
Przygotowanie spodu
Śliwki kroimy na połówki i układamy na spód naczynia. W misce mieszamy tapiokę, cynamon oraz sciaramy skórkę z cytryny (odrobinę). Sokiem z połowy cytryny skrapiamy śliwki, a potem wszystkie posypujemy mąką wymieszaną z cynamonem.
Przygotowanie kruszonki
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Orzechy i pestki dyni siekamy.
W misce mieszamy posiekane orzechy i pestki dyni oraz resztę składników (olej i miód w płynnej postaci).
Wyrabiamy ciasto i kładziemy na przygotowany spód ze śliwek.
Pieczemy około 35 minut. Serwujemy ciepłe np. z śmietanką kokosową.
Smacznego!