Dziś kolejny mecz Polski, nawet jeśli nie interesujecie się piłką, nie oglądacie meczy, nie rusza Was to Euro szaleństwo to pewnie i tak, albo rodzina, znajomi lub ktoś bliski będzie oglądał mecz.
Na ostatni mecz zaproponowałem pałki z kurczaka po jamajsku, a dzisiaj mam dla Was kolejny zdrowy przepis, który możemy zaserwować podczas spotkania tj. polędwica zawijana w boczku z dipem czosnkowym z orzechów nerkowca.
Przygotowywałem już to dwukrotnie bo za pierwszym razem nie udało się zrobić zdjęć, tak szybko wszystko zostało spałaszowane … 🙂
Najlepsze jest to, że przepis jest banalnie prosty i potrzeba tylko 5 składników aby go przygotować.
A smakuje, pachnie i wygląda niesamowicie (jak zresztą wiadomo z boczkiem wszystko jest lepsze). Lepiej się nawet nie przyznawać, że zrobienie tej przekąski zajmuje tylko 10 minut. Niech wszyscy myślą, że spędziliście pół dnia w kuchni, aby przygotować takie cudo.
Składniki na mięso:
1kg polędwicy wieprzowej
plasterki boczku
sól i pieprz
½ szklanki miodu
Składniki na sos:
1 szklanka orzechów nerkowca
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki musztardy DIJON
odrobina pietruszki
sol i pieprz do smaku.
Przygotowanie polędwicy:
Mięso kroimy na małe kawałki, dodajemy szczyptę soli i pieprzu i każdy kawałek zawijamy w boczek wbijając wykałaczkę, aby się nie rozpadły. Smarujemy z każdej strony miodem.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni i pieczmy nasze mięso 20-30 minut. W między czasie smarujemy jeszcze dwukrotnie miodem. Po wyjęciu smarujemy ostatni raz miodem i odkładamy na 5 minut.
Przygotowanie sosu:
Orzechy nerkowca namaczamy w wodzie przez noc, wrzucamy wszystkie składniki do blendera i blendujemy, aż uzyskamy gładką konsystencję sosu (ja jeszcze dodałem trochę kremu kokosowego, który się tworzy na górze puszki mleka, ale to opcjonalne).
Ps. To danie nadaje się również do przygotowania na grillu.
Smacznego!