Początek tygodnia (tak wiem wtorek, ale czas wakacji rządzi się swoimi prawami).
Pamiętacie ten przepis “szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo karmelowe”?
To najbardziej popularny wpis od początku założenia bloga, pewnie dlatego, że nie wymaga pieczenia, jest proste do przygotowania, a do tego super pyszne.
Dlatego dzisiaj kolejny przepis na słodkości, tym razem Poziomkowy sernik na zimno z orzechów nerkowca. Nie zawiera glutenu, bez pieczenia, paleo.
Dobór sezonowych owoców do naszego sernika pozostawiam Wam. Truskawki powoli się kończą, ale pojawiają się jagody, są też dostępne maliny. Każdy znajdzie swój ulubiony smak.
Ja w swoim ogródku mogę się już cieszyć świeżymy poziomkami. Tegoroczna ich odmiana pozwala się cieszyć owocami non-stop 🙂
Więc to właśnie one stały się głównym składnikiem mixu owocowego. Razem z malinami i jagodami stworzyły obłędne owocowe szaleństwo!
Ale, ALE najlepszy w tym serniku jest krem z orzechów nerkowca, który ma delikatny, wręcz aksamitny smak.
Przygotowanie tego słodkiego cuda zajmuje tylko kilkanaście minut.
Zapomniałbym o spodzie do tego ciasta, prażone orzechy laskowe i daktyle, które idealnie balansują pomiędzy słodką owocową warstwą a naszym kremem.
Składniki:
Spód ciasta:
⅔ szklanki orzechów laskowych
⅔ szklanki daktyli
Warstwy:
2 szklanki orzechów nerkowca (namoczonych przez noc w wodzie)
¼ szklanki miodu (jeśli lubicie słodkie można dodać więcej)
½ szklanki mleka migdałowego albo kokosowego
szczypta soli
laska wanili
½ szklanki jagód
½ szklanki malin
½ szklanki poziomek
Przygotowanie:
Spód ciasta:
Orzechy laskowe skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika na około 8-10 minut w 180 stopniach. Mieszając podczas pieczenia kilkakrotnie.
Potem wszystko wrzucamy do blendera i blendujemy na jednolitą masę. Układamy cienką warstwę na wyłożonej papierem formie do ciasta (19cmx19cm) lub keksówce (25cmx11cm).
Warstwy:
Orzechy nerkowca, mleko, miód, wanilię oraz szczyptę soli wkładamy razem do naczynia i blendujemy do uzyskania konsystencji kremu.
Przelewamy cały krem do osobnego naczynia
Następnie ½ szklanki uzyskanego kremu mieszamy z jagodami i blednujemy, wylewamy na nasz spód ciasta.
Odstawiamy na 30-45 minut do lodówki lub zamrażarki, aż delikatnie stwardnieje.
Po tym czasie 1 szklankę kremu wylewamy na nasza jagodową warstwę i znowu odstawiamy do schłodzenia.
Na koniec resztę kremu mieszamy w blenderze z malinami i poziomkami i wylewamy na nasza kremową warstwę.
Odstawiamy na 4-5 godzin lub dłużej do lodówki. Po całkowitym schłodzeniu wszystkich warstw możemy nasze ciasto wyciągnąć z formy i pokroić w plastry.
Podając poziomkowy sernik na zimno możemy go udekorować listkami mięty lub owocami, które użyliśmy do jego przygotowania.
Smacznego!