Fajny przepis na sałatkę do pracy dla wszystkich, którzy mają problem co jeść zdrowego lub dietetycznego w porze lunchu, drugiego śniadania czy nawet obiadu.
Jedno z najtrudniejszych dla mnie wyzwań było nie dać się skusić na szybką przekąskę, taką jak pączek, drożdżówka czy batonik.
Standardowa sytuacja – koleżanka z pracy przynosi do biura sernik, albo inne ciasto, do tego szybka mała czarna i jak tu odmówić… szczególnie jak nie zabrało się do jedzenia nic innego niż garść orzechów z rodzynkami.
Mamy tylko 10 minut bo zaraz kolejne spotkania, a w brzuchu burczy i organizm domaga się swojej porcji energii.
I tutaj przychodzą z ratunkiem sałatki zapakowane w słoik.
Czemu akurat słoik, a nie po prostu wszystko wymieszane i wrzucone do plastikowego pudełka?
Co to za hipsterskie wymysły?
Numero uno: dzięki temu, że sos jest na spodzie słoika, składniki w sałatce nie namakają i nie robią się rozmoczone i wodniste.
Numero due: tak przygotowane sałatki można przechowywać zdecydowanie dłużej w lodówce, niż w plastikowych pojemnikach, nawet po 7 dniach były dokładnie tak samo świeże i chrupiące jak pierwszego dnia. Do tego wyglądają bardzo apetycznie i zdrowo, więc kuszą nas już samym swoim wyglądem 😉
Numero tre: nie wszyscy lubią jeść z plastikowych pojemników.
Numero quatro: to, że sos jest już w sałatce i nie trzeba pamiętać o tym, aby go zabierać. Przed zjedzeniem po porostu wstrząsamy słoikiem, wysypujemy do miski i jemy.
Jako bonus możemy potraktować “ochy i achy” kolegów i koleżanek z pracy nad tak ładnie wyglądającą sałatką.
A potem zrobią się zazdrośni, kiedy popatrzą na swoje kanapki z szynką i serem, a za tydzień każdy będzie miał już swój słoik i pytał o przepis na sałatkę
Składnik na sałatkę:
marchewka pokrojona w słupki
ogórek pokrojony w kostkę
czerwona kapusta – poszatkowana
papryka pokrojona w kostkę
liście szpinaku w całości lub porwane
jarmuż
orzechy włoskie
sos vinegrette:
oliwa z oliwek 2-3 łyżki stołowe
musztarda
sok z cytryny
miód
Przygotowanie sosu:
Do kubka wlewamy oliwę, do niej dodajemy 1 łyżeczkę musztardy, sok z cytryny (ilość według własnego uznania) oraz łyżeczkę miodu. Sos doprawiamy solą i pieprzem i wszystko razem mieszamy, aż składniki się połączą (można zblendować).
Można do całości dodać ząbek czosnku, ale to wersja weekendowa – nie polecam takiego składnika do sałatki do pracy 😉
Przygotowanie sałatki:
Na spód słoika wlewamy sos, około 2-3 łyżek stołowych, potem układamy warstwami warzywa: marchewka, ogórek, kapusta, papryka, szpinak, jarmuż i orzechy na samą górę.
Wszystko gotowe w kilka minut 🙂
Przypnij mnie!