Tarta dyniowa
Czy dynia jest już oficjalnie najbardziej popularnym warzywem na naszym blogu?
Tych przepisów mamy mnóstwo, od muffinek, po chleb, przez spaghetti.
Dzisiejsza tarta dyniowa to jednak nowość, więc zaczynamy!
Dodam tylko, że zrobiłem ją bez jajek, ale spokojnie możecie zastąpić siemię lniane jajkiem i wyrośnie ładniej.
Składniki na spód:
1 ½ szklanki orzechów (włoskie, laskowe, pekan)
2-3 łyżki miodu
Składniki na ciasto:
2 łyżki masła klarowanego
1 ½ szklanki puree z dyni
wanilia
⅓ szklanki miodu
2 łyżeczki cynamonu
¼ łyżeczki imbiru
¼ łyżeczki gałki muszkatołowej
¼ łyżeczki goździków (mielonych)
szczypta soli
3 łyżki mielonego siemienia lnianego
6 łyżek wody
¾ szklanki tapioki
Do ozdoby: śmietanka kokosowa, owoce, gorzka czekolada.
Przygotowanie:
Orzechy mielimy na mniejsze kawałki mieszamy z miodem i wykładamy nimi spód formy o średnicy 18 cm.
Nadzienie:
Mieszamy ze sobą masło, puree z dyni, miód i przyprawy. W osobnej misce mieszamy siemię lniane i wodę, odstawiamy je na 15 minut, aby zgęstniało. Kolejno wszystko łączymy, dosypujemy mąkę i mieszamy do uzyskania jednolitej masy. Wylewamy na orzechowy spód. Pieczemy w 180 stopniach przez 35-40 minut, aż góra się „przypiecze” i tarta dyniowa zrobi się złocista.
My dodaliśmy na wierzch borówki amerykańskie ze śmietanką kokosową i grubo pokrojoną czekoladę.
Smacznego !

Tarta dyniowa