Ciastka z sezamem i kokosem, czy może być coś pyszniejszego?
Dzieciaki się o nie pokłóciły! Ja zjadłem jedno i tylko się obróciłem, a cała reszta została wciągnięta przez małe wampiry 🙂 ciastka sezamowe dają radę!
Aż miło patrzeć jak się nim zajadają.
My dawno nie mieliśmy tak produktywnej niedzieli! Od rana robiliśmy zdjęcia, zdążyliśmy nakręcić też ten krótki video przepis. Plus przygotowaliśmy inne zdjęcia. Do tego spacer i lody z dzieciakami, plus sprzątanie po tym wszystkim 🙂
Wracając do przepisu wszyscy byliśmy zdziwieni jakie te ciastka sezamowe są dobre. Zaskoczyła nas konsystencja: lekkie, delikatne, chrupiące na zewnątrz, a w środku mięciutkie. Wskoczyły na top 3 naszych ulubionych ciastek. I to bez zbóż, jajek i glutenu. Czego chcieć więcej.
Składniki:
½ szklanki mąki kokosowej
½ szklanki zmielonych migdałów
3-4 łyżki miodu (płynnego)
4 łyżki tahini
2 łyżeczki cynamonu
1 łyżeczka kardamonu
⅓ łyżeczki proszku do pieczenia
sezam do posypania
Przygotowanie:
Wszystkie składniki mieszamy w misce oprócz sezamu. Formujemy kulki (delikatnie zgniatając robiąc z kulek talarki), układamy je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Jeśli ciasto wyszło Wam zbyt kleiste to dołóżcie jeszcze odrobinę mąki kokosowej. Posypujemy sezamem.
Pieczemy w 180 stopniach przez około 15 minut. Po wyjęciu dajemy im wystygnąć i jemy 🙂 Smacznego!