Wielu z Was ciągle ma problem z tym, co można wybrać na śniadanie oprócz jajek.
Chociaż jeśli o mnie chodzi to jajka na boczku, jeszcze długo mi się nie znudzą. Ale trzeba myśleć także o innych 🙂
Dlatego staram się, aby na blogu pojawiały się różne przepisy, tak by urozmaicić Wam wybór oraz zainspirować do czegoś innego, ciekawego i oczywiście smacznego ale również prostego w przygotowaniu.
I tak na szybko kilka moich ulubionych śniadaniowych przepisów:
Owocowe śniadanie Chleb tostowy Orzechowe muffinki Nadziewane awokado
A do tego wszystkiego śmiało może dołączyć Pudding z nasion chia, fig i sezonowych owoców.
Wiecie dlaczego jest taki fajny? Bo można go sobie samemu skomponować z aktualnie dostępnych owców i tych rzeczy, które mamy w spiżarce, czy też lodówce.
Macie ochotę na nutkę dekadencji od rana? Dorzucacie kawałki gorzkiej czekolady, nie ma fig? (uwielbiam je), zastępujecie je śliwkami, zamiast wiórków kokosowych, możemy dodać płatki kakaowe, itd.
Możliwości jest wiele, a oto poniżej przepis – jakże banalny 🙂
Składniki:
nasiona chia
mleko kokosowe
miód
owoce (np. borówki, maliny, figi, żółty arbuz, itp.)
wiórki kokosowe
chipsy kokosowe.
Przygotowanie:
Nasiona chia namaczamy w mleku kokosowym. Dodajemy 1-2 łyżki miodu i zostawiamy na noc w lodówce. Rano wyciągamy z lodówki i dodajemy owoce, posypujemy wiórkami czy co tam nam przyjdzie do głowy.
Smacznego!