To już mój drugi przepis na pulled pork, ale ten jest SZTOS! (jakoś się ostatnio zrobiło popularne to słowo). Zdecydowanie bardziej dopracowany, aromatyczny i delikatny.
Jak już nie mam pomysłu na obiad lub zbyt wiele czasu na jego przygotowanie, to wstawiam w slow cookerze mięso na rwaną wieprzowinę. Dzięki jej powolnemu gotowaniu jest bardzo soczysta i po prostu rozpływa się w ustach. Możemy ją użyć do wrapów, tacos, podać z batatami lub prostą sałatką, np. taką. z czerwonej kapusty.
Do tego idealnie pasuje malinowy sos bbq, który na ostatnim grillu zrobił furorę. Jak widzicie na zdjęciu, została tylko jego resztka, ledwo udało się fotkę zrobić, takie miał wzięcie 🙂
Przygotowywanie potraw w slow cookerze to bajka, wstawiamy np. rano przed wyjściem do pracy i po powrocie do domu mamy gotowy pyszny obiad.
Składniki na pulled pork:
2 kg łopatki wieprzowej
1 cebula drobno pokrojona
4 ząbki czosnku drobno pokrojonego
szklanka soku z pomarańczy
łyżeczka kminku
łyżeczka świeżo zmielonego pieprzu
papryczka jalapeno
2 łyżeczki soli
łyżka oregano
¼ szklanki oliwy
Przygotowanie:
Mięso nacieramy solą, pieprzem, oregano, kminkiem i wkładamy do slow cookera. Wrzucamy na górę czosnek, cebulę, jalapeno i polewamy wszystko sokiem z pomarańczy. Wstawiamy na 10h na low lub na 6h na high.
Po upływie czasu gotowania sprawdzamy miękkość naszego mięsa, jeśli uznamy je za dość delikatne (musi rozpadać się pod wpływem wbijanego widelca, lub gdy możemy mięso swobodnie rozdzierać).
Wykładamy wieprzowinę na talerz i dwoma widelcami “rwiemy” mięso na małe kawałki, na patelni rozgrzewamy oliwę, wrzucamy pulled pork, polewamy sosem z slow cookera i czekamy, aż mięso będzie chrupiące i brązowe.
Składniki na malinowy sos bbq:
1 ½ szklanki przecieru pomidorowego
2 łyżki octu jabłkowego
⅓ szklanki miodu
1 łyżka sosu Worcestershire
2 łyżeczki musztardy Dijon
2 łyżeczki wędzonej czerwonej papryki
2 ząbki czosnku
½ łyżeczki chilli
1 ½ łyżeczki soli
1 łyżeczki pieprzu
250 gram malin
2-3 papryczki chilli (użyj mniej jeśli ma być mniej ostry)
Przygotowanie sosu bbq:
Wszystkie składniki wrzucamy do garnka, wyciskamy czosnek i doprowadzamy do wżenia. Zmniejszamy gaz, gotujemy około 10-12 minut, ściągamy z gazu i blendujemy wszystko, aż do uzyskania gładkiej masy. Przechowujemy w lodówce w szczelnie zamkniętym naczyniu do około 2 tygodni.
Sosem polewamy naszą rwaną wieprzowinę. Sos można również podać w osobnym naczyniu, tak aby każdy mógł nałożyć sobie odpowiednią dla siebie porcję 🙂