Niektóre nazwy anglojęzycznych dań ciężko przetłumaczyć na nasz ojczysty język. Rwana wieprzowina już nie brzmi tak dobrze, ale komu by to przeszkadzało, wszystko wynagradza jej niesamowity smak. Długi czas pieczenia w niskiej temperaturze sprawia, że mięso robi się bardzo miękkie i po prostu rozpływa się w ustach.
Tak przygotowane mięso możemy podawać z batatami oraz sosem BBQ – dzięki takiemu połączeniu otrzymujemy prawdziwą ucztę kulinarną.
SKŁADNIKI:
1,5 kg łopatki wieprzowej
3 ząbki czosnku
1 łyżka pieprzu cayenne
1 łyżka chilli
1 łyżka wędzonej papryki
½ łyżki kuminu
½ szklanki rosołu
W misce wymieszaj przyprawy z wyciśniętym czosnkiem. Dokładnie natrzyj nimi mięso i odstaw je do lodówki na minimum 3 godziny.
Nastaw piekarnik na 100 stopni i wstaw mięso do piekarnika. Piecz pod przykryciem 9 godzin (najlepiej nastawić piekarnik na noc).
Po wyjęciu odstaw na około godzinę, a potem porozrywaj mięso na małe kawałki (można do tego użyć widelców).
Bataty myjemy i wkładamy do piekarnika. Pieczemy je w temperaturze 200 stopni przez ok 45 minut. Po wyjęciu kroimy na pół i nadziewamy mięsem.
Tak przygotowane danie można podawać z zieloną cebulką, pietruszką lub miętą. Niezastąpiony okaże się sos BBQ.
Nie jest to najszybsze w przygotowaniu danie pod słońcem, ale naprawdę warto!
Smacznego!