Witam Was w Nowym Roku 2017.
Zestawienie najpopularniejszych przepisów zeszłego roku pokazało, że największym powodzeniem cieszą się wszystkie ciasta, ciasteczka, batoniki oraz pieczywo.
Specjalnie dla Was rozpoczynamy rok od kolejnych słodkości! Dziś rolada paleo z nadzieniem z kokosowej bitej śmietany.
Ciasto jest pyszne, wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania, a smakuje wybornie. Nadzienie możecie zastąpić jakimś swoim ulubionym (no ale kto nie lubi kokosa 🙂 ).
Składniki:
1 szklanka mąki migdałowej
1 łyżka żelatyny
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
szczypta wanilii
½ łyżeczki goździków mielonych
4 jajka
⅓ szklanki miodu
szczypta soli
Składniki na krem kokosowy:
puszka mleka kokosowego (schłodzonego)
2-3 łyżki miodu
Przygotowanie:
Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, kakao, żelatynę i przyprawy.
Ubijamy białka na sztywno, a w kolejnej misce ubijamy żółtka i dodajemy je do białek. Kolejno wszystko przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy.
Blachę do pieczenia (35x25cm) wykładamy papierem, wylewamy masę i pieczemy około 10 minut, aż góra zrobi się lekko brązowa i sprężysta.
Na ręczniku rozkładamy czysty kawałek papieru do pieczenia, wykładamy na to upieczone ciasto i zwijamy je ostrożnie, aby nie popękało (na razie bez wykładania na nie kremu, dzięki temu nadamy mu trochę elastyczności i kształtu). Jak trochę popęka to się nie przejmujcie, nadal jest pyszne 🙂 .
Przygotowujemy krem kokosowy: mleko kokosowe wcześniej wstawiamy na 12h do lodówki, a potem zbieramy gęste, które się wytrąci u góry puszki. Ubijamy z miodem do powstania sztywnej konsystencji podobnej do ubijanej śmietany.
Rozwijamy ciasto, smarujemy kremem kokosowym i zwijamy (tym razem już w roladę z kremem), odkładamy do lodówki na około 2-3h.
Smacznego!