• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Rolada paleo z kremem kokosowym(bez glutenu, cukru, zbóż)
3 stycznia, 2017

Witam Was w Nowym Roku 2017.

Zestawienie najpopularniejszych przepisów zeszłego roku pokazało, że największym powodzeniem cieszą się wszystkie ciasta, ciasteczka, batoniki oraz pieczywo.

Specjalnie dla Was rozpoczynamy rok od kolejnych słodkości! Dziś rolada paleo z nadzieniem z kokosowej bitej śmietany.
Ciasto jest pyszne, wbrew pozorom całkiem proste do przygotowania, a smakuje wybornie. Nadzienie możecie zastąpić jakimś swoim ulubionym (no ale kto nie lubi kokosa 🙂 ).

Składniki:
1 szklanka mąki migdałowej
1 łyżka żelatyny
2 łyżki kakao
2 łyżeczki cynamonu
szczypta wanilii
½ łyżeczki goździków mielonych
4 jajka
⅓ szklanki miodu
szczypta soli

Składniki na krem kokosowy:

puszka mleka kokosowego (schłodzonego)
2-3 łyżki miodu

Przygotowanie:
Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. W misce mieszamy mąkę, kakao, żelatynę i przyprawy.
Ubijamy białka na sztywno, a w kolejnej misce ubijamy żółtka i dodajemy je do białek. Kolejno wszystko przekładamy do miski z mąką i delikatnie mieszamy.
Blachę do pieczenia (35x25cm) wykładamy papierem, wylewamy masę i pieczemy około 10 minut, aż góra zrobi się lekko brązowa i sprężysta.

Na ręczniku rozkładamy czysty kawałek papieru do pieczenia, wykładamy na to upieczone ciasto i zwijamy je ostrożnie, aby nie popękało (na razie bez wykładania na nie kremu, dzięki temu nadamy mu trochę elastyczności i kształtu). Jak trochę popęka to się nie przejmujcie, nadal jest pyszne 🙂 .

Przygotowujemy krem kokosowy: mleko kokosowe wcześniej wstawiamy na 12h do lodówki, a potem zbieramy gęste, które się wytrąci u góry puszki. Ubijamy z miodem do powstania sztywnej konsystencji podobnej do ubijanej śmietany.

Rozwijamy  ciasto, smarujemy kremem kokosowym i zwijamy (tym razem już w roladę z kremem), odkładamy do lodówki na około 2-3h.
Smacznego!

rolada paleo

blog paleoblog z przepisamiciastodeserdieta odchudzającadieta paleokokospaleoprzepisy kulinarnezdrowa dietazdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.