Prosta, pyszna i kolorowa. Idealnie prezentująca się na talerzu sałatka z czerwonej kapusty, marchewki oraz pietruszki.
Zrobiona jest tak naprawdę z dwóch składników, które prawie zawsze mam w spiżarce: czerwona kapusta i marchewka.
Dużą zaletą czerwonej kapusty jest to, że można ją przechowywać naprawdę długo.
Sama sałatka pasuje do każdego dania. Szybka w przygotowaniu. Idealna jako dodatek do steku, ryb, mięsa czy cokolwiek innego macie w menu. Delikatny dresing nadaje jej wyrazistości – tutaj jest duże pole do popisu. Myślę, że sos vinegrette też by do niej pasował.
Po wstawieniu do lodówki pozostaje świeża przez wiele dni. Sałatka z czerwonej kapusty, nadaje się do zabrania do pracy jako zdrowy lunch lub drugie śniadanie.
Składniki:
czerwona kapusta
marchewka
oliwa z oliwek
sok z cytryny
pietruszka
sól i pieprz
Przygotowanie sałatki:
Kapustę szatkujemy, marchewkę kroimy w cienkie słupki, wszystko mieszamy w misce, (proporcje zależą od preferencji oraz wielkości kapusty, ja robię z 1/2 główki kapusty i 3 marchewek). Przyozdabiamy pietruszką lub kolendrą, a listki mięty dodadzą jej bardziej lekkiego smaku.
Dressing:
¼ szklanki oliwy mieszamy z sokiem z cytryny, doprawiamy pieprzem i solą do smaku. Smacznego!