Kolejna odsłona sałatki w słoiku do pracy. Poprzednia propozycja cieszyła się dużym zainteresowaniem więc tym razem: sałatka w słoiku z krewetkami.
Jeśli chcesz poczytać dlaczego akurat w słoiku to zapraszam tutaj.
Na szybko tylko przypomnę, że dzięki temu, że sałatka jest w słoiku dłużej zachowuje świeżość wszystkich użytych do niej warzyw. Łatwiej jest ją przechowywać, a sos pozostaje na spodzie więc wszystkie składniki nie namakają i nie robią się wodniste.
Dodatkowym plusem sałatki w słoiku jest jej kuszący wygląd, a jak wiadomo jemy najpierw “oczami”.
Krewetki to taki mój comfort food, łatwe i szybkie do zrobienia – wystarczy tylko czosnek i pietruszka.
Wykorzystam tutaj kilka krewetek z tego przepisu. Po ich przygotowaniu na spodzie brytfanny zostaje nam dużo pysznego sosu, którego możemy użyć jako dressing do naszej sałatki.
Makaron shiritaki to moje ostatnie odkrycie. Uzyskuje się go z korzenia rośliny Konnyak, sam jest bez smaku więc łatwo przyjmuje aromat potraw, zawiera tylko 6,4kcal w 100g i prawie w ogóle nie ma w swoim składzie węglowodanów. Przygotowuje się go w parę minut. Łatwo dostępny w sklepach ze zdrową żywnością, oraz sklepach internetowych.
Składniki:
krewetki,
papryka,
cebula biała i czerwona,
makaron shiritaki,
pomidorki koktajlowe,
zielona cebula,
pietruszka.
Przygotowanie:
Krewetki przygotowujemy tak jak lubimy lub według np. tego przepisu na pikantne krewetki. Cebulę i paprykę kroimy w ćwiartki lub paski i smażymy na patelni grillowej. Na spód słoika wlewamy sos z naszych krewetek, około 2-3 łyżek, potem układamy grillowaną cebulę, paprykę, makaron. Na makaron kładziemy krewetki, a potem dodajemy pomidory koktajlowe, zieloną cebulkę i na to wszystko posiekaną pietruszkę.
Ilości warzyw specjalnie nie podaję, bo to zależy od ilości oraz wielkości słoików. Na te dwa jednolitrowe słoiki zużyłem dwie duże cebule, dwie papryki, garść pomidorków oraz paczkę makaronu shiritaki 340 gram. Co do krewetek pozostawiam ich ilość według indywidualnego uznania (w ten sam sposób można potraktować wszystkie pozostałe składniki).
Przed zjedzeniem wstrząsamy kilkukrotnie słoikiem i przesypujemy zawartość do miski. Smacznego!