Znów poniedziałek i kolejny miły, ciepły weekend za nami. Widok za oknem zapowiada ponownie ładny tydzień. Słoneczna aura mobilizuje nas do większego ruchu, a tym samym budzi w nas apetyt na odmienne, bardziej lekkie, warzywno – owocowe menu 🙂
Nachodzi nas ochota na sałatki, owocowe desery, grillowane mięsa. Ostatnio dostałem kilka wiadomości z pytaniem kiedy nowa sałatka w słoiku ponieważ ta z krewetkami i makaronem shiritaki już się przejadła.
Dziś nadszedł czas na kolejną taką propozycję do zabrania czy to do pracy, czy do szkoły, na uczelnię, do samochodu, na plażę czy gdzie-bądź 🙂 My zajadaliśmy się nią w ten weekend do grillowanego mięsa – rewelacyjne zestawienie.
Świeże warzywa plus ostro-słodki dressing na bazie sosu sriracha i naprawdę otrzymujemy fajne drugie śniadanie czy dodatek do obiadu.
Jak zwykle nie podaję dokładnych ilości, bo to zależy od wielkości Waszego głodu i słoika.
Składniki na sałatkę
pomidorki koktajlowe
cukinia
marchewka
natka pietruszki
kolendra
kalarepa
seler naciowy
czerwona cebula
Składniki na dressing:
1/2 łyżki sosu sriracha
1 łyżeczka musztardy DIJON
1/2 łyżki miodu
1 ząbek czosnku
¼ szklanki oliwy z oliwek
sok z połowy cytryny
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy razem (najlepiej użyć tutaj blendera) i nasz sos gotowy.
Przygotowanie:
Warzywa kroimy w kostkę lub na plasterki (tak jak na zdjęciu) zależało mi, aby nie były one starte wówczas otrzymujemy fajne chrupiące kawałki. Marchewkę i cukinię pokroiłem w długie paski (posłużyła mi do tego zwykła obieraczka do warzyw). Cukinii nie obrałem ze skórki, dzięki czemu uzyskałem dwukolorowe, idealne do dekoracji pasy, a tym samym cukinia utrzymała się dłużej chrupka.
Wszystkie przygotowane warzywa układamy warstwami w słoiku pamiętając, aby na spód sałatki dać nasz dresing.
Smacznego!
Sałatka w słoiku.