Smoothie jeżynowe z granolą.
Po ostatnim wpisie na temat granoli dostałem parę wiadomości z prośbą o inspiracje z jej wykorzystaniem w śniadaniowej odsłonie. Krótko mówiąc (a raczej pisząc) dziś propozycja – smoothie jeżynowe z granolą.
Najlepszym natchnieniem jest wizyta na pobliskim targu. Teraz warzywno-owocowe stoiska cieszą nasze oko kolorem i smakiem. Niestety jeszcze niektóre owoce nie pochodzą z polskich plantacji, ale to już kwestia paru tygodni jak nie dni (bo te ostatnie naprawdę są już bardzo letnie).
Wśród czerwonych truskawek i malin, borówek, rabarbaru, egzotycznych pomarańczy i bananów dostrzegłem to po co przyjechałem – jeżyny 🙂
Ich smak genialnie komponuje się z nasionami chia nasączonymi w kokosowym mleku, a w połączeniu z bananem otrzymujemy bardzo syty koktajl.
Jeden taki słoiczek wystarczy spokojnie na drugie śniadanie. Przygotowanie jest banalnie proste (tutaj się powtarzam, ale jestem fanem szybkiej, pysznej i zdrowej kuchni).
Składniki:
3 banany
garść jeżyn
mleko kokosowe
nasiona Chia
granola
Przygotowanie:
Nasiona Chia zalewamy mlekiem koksowym i zostawiamy najlepiej na noc, aby zrobił się z nich puszysty pudding.
Na spód naczynia/słoiczka układamy naszą pokruszoną granole. Na granolę rozkładamy wcześniej przygotowany kokosowy pudding z nasionami chia.
Jeżyny, banany i ¼ szklanki mleka kokosowego miksujemy i uzupełniamy nasz słoiczek.
Do dekoracji użyłem kilka owoców jeżyny, listki mięty (która bardzo ochoczo rozrasta się na moim balkonie).