Patrząc dzisiaj na pogodę za oknem nasuwa się jedna myśl – jesień za pasem…
Słońce schowane za chmurami, chłodny powiew z szeroko do tej pory otwartego balkonu. Chyba nie wrócą już upalne poranki, ale ta pora roku ma też swój urok, pojawiają się pyszne śliwki i coraz więcej różnych odmian Dyń. Ostatnio na blogu był przepis na ciasto dyniowe z dyni hokkaido(pyszne i słodkie, bez glutenu i cukru), a dziś proponuję:
spaghetti z dyni makaronowej z boczkiem, szpinakiem i batatami. Jej smak i kolory nawiązują do kończącego się już lata i zaczynającej się jesieni. Dynia makaronowa po upieczeniu mięknie, a jej miąższ rozpada się na cienkie pasemka, które przypominają makaron.
Dynia makaronowa to nie tylko delikatny smak, ale mnóstwo innych walorów. W swoim składzie posiada cenne dla organizmu: białko, witaminy A, E i C, błonnik, żelazo, wapń, magnez, fosfor oraz witaminy z grupy B, selen, cynk, miedź i mangan. Można tutaj dużo pisać jednak, aby bardziej Was zachęcić do tego paleo warzywa niebawem opublikuję osobny wpis poświęcony głównie dyniom – myślę, że warto, bo niedoceniana jest Jej MOC 😉
Składniki:
1 dynia makaronowa
1 batat
1 cebula drobno pokrojona
sól i pieprz
paczka szpinaku
pół paczki jarmużu
oliwa z oliwek
3 ząbki czosnku
2 jajka
pietruszka
boczek
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Dynię makaronową przecinamy na pół, wyciągamy pestki i wkładamy do piekarnika. Pieczemy przez około 45 minut.
Batata kroimy w kostkę, układamy na blasze do pieczenia skraplamy oliwą i też wkładamy do piekarnika na około 30 minut.
Kroimy boczek na 2-3 cm paski i podsmażamy na patelni, aż stanie się chrupiący. Ściągamy i odstawiamy do miski obok.
Ponownie na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy i wrzucamy szpinak, jarmuż oraz cebulę, doprawiamy solą i pieprzem. Wciskamy czosnek, wszystko smażymy na patelni, aż zrobi się miękkie.
W międzyczasie nasza dynia jest gotowa. Po wyjęciu jej z piekarnika wybieramy miąższ skrobiąc wnętrze widelcem. Wrzucamy jeszcze ciepłe “makarony” z dyni na patelnię i mieszamy z wcześniej przygotowanymi warzywami. Wbijamy dwa jajka, dosypujemy bataty oraz boczek, pamiętając, aby cały czas mieszać zawartość naszej patelni.
Nasze spaghetti z dyni makaronowej podajemy posypane świeżą pietruszką.
Smacznego!