Jakiś czas temu na blogu pojawił się przepis na indyjski chlebek naan, który z miejsca stał się jednym z najbardziej popularnych wpisów.
Jeśli jeszcze go nie czytałeś to zapraszam tutaj.
W ostatnim tygodniu nie miałem za bardzo czasu przygotowywać jakiś skomplikowanych i czasochłonnych obiadów. Postawiłem więc na prostotę i szybkość. Miałem w lodówce kilka chlebków naan, które stały się dla mnie główną inspiracją na ekspresowy obiad. Chlebek naan, sałatka i kawałek mięsa. Miejskie Paleo life 🙂
Sałatka jest banalnie prosta, wyciągam warzywa i zielenię, które mam w spiżarce, dodaję do nich trochę oliwy, pieprz, sól do smaku lub każdy inny nasz ulubiony sos i gotowe.
Szaszłyki zrobiłem z mięsa drobiowego. Wybór padł na kurczaki. Jestem bogato w nie zaopatrzony przez znajomego rolnika. Przez to, w zamrażarce za bardzo nie ma miejsca na inne rzeczy, więc trzeba stopniowo ją zacząć opróżniać.
Szaszłyki z kurczaka to propozycja nawet dla najmłodszych domowników, którzy zazwyczaj mają najwięcej do powiedzenia w kwestii tego co ma się znaleźć na naszym stole. Moje dzieci o dziwo są zachwycone i chlebkiem naan (który nazywają paleo naleśnikami) i szaszłykami z kurczaka.
Przy odrobinie wprawy, przygotowanie takiego obiadu zajmie naprawdę tylko chwilę (najdłużej chyba zajmuje zebranie wszystkich potrzebnych składników ).
Składniki na szaszłyki:
2 piersi z kurczaka
1 łyżka miodu
sok z limonki
⅓ szklanki oliwy
szczypta płatków chilli
1 łyżeczka soli i pieprzu
1 łyżeczka kminku
1 łyżeczka papryki wędzonej
2 ząbki czosnku drobno posiekanego
Składniki na sałatkę:
ogórek zielony
roszponka
pomidorki koktajlowe
mix sałat
czerwona kapusta
oliwa z oliwek
pieprz i sól
świeża natka pietruszki
Przygotowanie szaszłyków:
Pierś kroimy na kawałki, wszystkie składniki mieszamy w misce, dorzucamy kurczaka i odkładamy do lodówki na min. 1h. najlepiej na noc. Wrzucamy na patelnie grillową lub grilla na około 10-15 minut Szaszłyki z kurczaka podajemy np. z sosem bbq.
Przygotowanie sałatki:
Warzywa kroimy i wrzucamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą, posypujemy pietruszką i gotowe.
Możemy także podać np. z frytkami z batatów.