• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo-karmelowe
Kwiecień 28, 2016

Rozkręcam się ze słodyczami 🙂
Ostatnio była lawa, jedne z najlepszych paleo słodkości jakie zrobiłem i jadłem do tej pory.
Teraz przygotowałem szybkie ciasto bez glutenu z czekoladowo – karmelowym nadzieniem.
Zauważyłem, że z każdym kolejnym przepisem na słodkie przekąski moja rodzina domaga się więcej i więcej 🙂

Te ciacho to klasyka gatunku – delikatny, słodki karmel i czekoladowa polewa. Trzeba silnej woli, aby nie zjeść wszystkich kawałków za jednym zamachem 🙂
U mnie takie ciastko mimo, że jest zdrowe i zawiera dużo naturalnych cukrów podpada pod kategorie cheat meal (tutaj możecie poczytać czy cheat meal rujnuję twoja dietę).

Składniki :
(Ja przygotowywałem w  formie do pieczenia chleba o wymiarach 26cm x 12cm)

Spód ciasta:
½ szklanki orzechów nerkowca
⅓ szklanki mąki migdałowej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka miodu

Przygotowanie:
Orzechy musimy namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny, albo najlepiej przez całą noc. Wykładamy papierem formę do pieczenia. Orzechy odcedzamy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, blendujemy i rozkładamy równo na formie. Odkładamy do lodówki.

Karmelowe nadzienie:
1 ½ szklanki daktyli
½ szklanki mleka koksowego
½ szklanki oleju kokosowego
szczypta soli

Przygotowanie :
Wrzucamy wszystko do blendera i mieszamy, aż składniki połączą się w jedną masę. Wylewamy nasze karmelowe nadzienie na  wcześniej przygotowany spód do ciasta i znowu odkładamy do lodówki.

Czekoladowa góra:
½ szklanki oleju koksowego
2 łyżeczki kakao
1-2 łyżeczki miodu

Przygotowujemy ostatni etap naszego ciasta – czekoladową górę. Ponownie wrzucamy wszystko do blendera (na szczęście nie trzeba go czyścić). Wszystko blendujemy, aż składniki połącza się w jednolite ciasto. Potem ostrożnie wylewamy na karmelowe nadzienie tak aby powstała równa warstwa. Odkładamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.

Smacznego !

szybkie ciasto bez glutenu

cheat mealciastka bez glutenuciastka paleodieta odchudzającadieta paleoprzekąskasłodyczezdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru) batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal? Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
    • Szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo-karmelowe Szybkie ciasto bez glutenu, czekoladowo-karmelowe
    • Chleb paleo czosnkowy z rozmarynem Chleb paleo czosnkowy z rozmarynem
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

This site uses cookies to improve your experience. Read more.