Rozkręcam się ze słodyczami 🙂
Ostatnio była lawa, jedne z najlepszych paleo słodkości jakie zrobiłem i jadłem do tej pory.
Teraz przygotowałem szybkie ciasto bez glutenu z czekoladowo – karmelowym nadzieniem.
Zauważyłem, że z każdym kolejnym przepisem na słodkie przekąski moja rodzina domaga się więcej i więcej 🙂
Te ciacho to klasyka gatunku – delikatny, słodki karmel i czekoladowa polewa. Trzeba silnej woli, aby nie zjeść wszystkich kawałków za jednym zamachem 🙂
U mnie takie ciastko mimo, że jest zdrowe i zawiera dużo naturalnych cukrów podpada pod kategorie cheat meal (tutaj możecie poczytać czy cheat meal rujnuję twoja dietę).
Składniki :
(Ja przygotowywałem w formie do pieczenia chleba o wymiarach 26cm x 12cm)
Spód ciasta:
½ szklanki orzechów nerkowca
⅓ szklanki mąki migdałowej
2 łyżeczki kakao
1 łyżka miodu
Przygotowanie:
Orzechy musimy namoczyć w wodzie przez minimum 4 godziny, albo najlepiej przez całą noc. Wykładamy papierem formę do pieczenia. Orzechy odcedzamy. Wszystkie składniki wkładamy do blendera, blendujemy i rozkładamy równo na formie. Odkładamy do lodówki.
Karmelowe nadzienie:
1 ½ szklanki daktyli
½ szklanki mleka koksowego
½ szklanki oleju kokosowego
szczypta soli
Przygotowanie :
Wrzucamy wszystko do blendera i mieszamy, aż składniki połączą się w jedną masę. Wylewamy nasze karmelowe nadzienie na wcześniej przygotowany spód do ciasta i znowu odkładamy do lodówki.
Czekoladowa góra:
½ szklanki oleju koksowego
2 łyżeczki kakao
1-2 łyżeczki miodu
Przygotowujemy ostatni etap naszego ciasta – czekoladową górę. Ponownie wrzucamy wszystko do blendera (na szczęście nie trzeba go czyścić). Wszystko blendujemy, aż składniki połącza się w jednolite ciasto. Potem ostrożnie wylewamy na karmelowe nadzienie tak aby powstała równa warstwa. Odkładamy do lodówki na około 2 godziny i gotowe.