Dzień dobry! Gorąco? U nas termometr wczoraj pokazał 30 stopni.
Właśnie jesteśmy w trakcie pakowania się i wyjazdu do Chorwacji. Tam czekają na nas takie dobre, odświeżające 43 stopnie 🙂 Istnieje całkiem spora szansa, że nie opuścimy samochodu (klima 😎 ).
Jest 22:30, przygotowuję wpis, samochód jeszcze nie spakowany, pełno walizek w przedpokoju, sprzętu do nagrywania i fotografowania, do tego jakieś zabawki dmuchane, które dzieci koniecznie chcą zabrać.
A w czasie gdy będziecie czytać ten wpis my będziemy gdzieś w okolicach Wiednia. oby 🙂
Trzymajcie kciuki, aby korki były mniejsze niż u nas.
Ale wracając do dzisiejszego przepisu:
Arbuz i jagody to jedne z naszych ulubionych letnich owoców. Jeśli chodzi o arbuza to w środę na blogu pojawił się TEN przepis na chłodnik z czosnkiem i pomidorami.
Dlatego jeszcze zanim gdziekolwiek pojedziemy muszę się z Wami podzielić przepisem, który przygotowywałem jako przekąskę na podróż.
Liczę, że zatrzymamy się w jakimś fajnym miejscu i będziemy pałaszować taką tartę.
Jest chrupiąca, pysznie jagodowa i szybka w przygotowaniu, czyli tak jak powinno być – smacznie i prosto.
Ciasto robi się przepięknie brązowe, do tego jest zdrowe, bez glutenu, zbóż, cukru. A jagody możecie zastąpić malinami, jeżynami, borówkami, itp.
Składniki:
2 ½ szklanki jagód
łyżka mąki z tapioki
Ciasto:
½ szklanki mąki kasztanowej
½ szklanki orzechów włoskich
1 szklanka mąki migdałowej
½ szklanki komosy
½ łyżeczki sody
łyżeczka soku z cytryny
⅓ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki miodu (lub więcej)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli
Przygotowanie:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Komosę gotujemy i dokładnie odsączamy.
W misce dobrze mieszamy: mąkę migdałową, kasztanową, cynamon, sól, ugotowaną komosę, sodę, olej kokosowy, sok z cytryny i miód.
W kolejnej misce robimy to samo z jagodami i mąką z tapioki.
Uzyskane ciasto z pierwszej miski rozkładamy na posmarowanej tłuszczem formie do tarty. Pamiętajcie zostawić trochę do posypania na wierzch.
Na tartownicy wyłożonej ciastem układamy jagody. Orzechy siekamy i mieszamy z pozostałym ciastem i posypujemy tartę jagodową. Dzięki temu uzyskamy fajną kruszonkę.
Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż nasze jagody zaczną “bąblować” na spodzie.
Smacznego!