• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Tarta jagodowa bez glutenu,
11 sierpnia, 2017

Dzień dobry! Gorąco? U nas termometr wczoraj pokazał 30 stopni.

Właśnie jesteśmy w trakcie pakowania się i wyjazdu do Chorwacji. Tam czekają na nas takie dobre, odświeżające 43 stopnie 🙂 Istnieje całkiem spora szansa, że nie opuścimy samochodu (klima 😎 ).

Jest 22:30, przygotowuję wpis, samochód jeszcze nie spakowany, pełno walizek w przedpokoju, sprzętu do nagrywania i fotografowania, do tego jakieś zabawki dmuchane, które dzieci koniecznie chcą zabrać.
A w czasie gdy będziecie czytać ten wpis my będziemy gdzieś w okolicach Wiednia. oby 🙂
Trzymajcie kciuki, aby korki były mniejsze niż u nas.

Ale wracając do dzisiejszego przepisu:

Arbuz i jagody to jedne z naszych ulubionych letnich owoców. Jeśli chodzi o arbuza to w środę na blogu pojawił się TEN przepis na chłodnik z czosnkiem i pomidorami.

Dlatego jeszcze zanim gdziekolwiek pojedziemy muszę się z Wami podzielić  przepisem, który przygotowywałem jako przekąskę na podróż.
Liczę, że zatrzymamy się w jakimś fajnym miejscu i będziemy pałaszować taką tartę.

Jest chrupiąca,  pysznie jagodowa i szybka w przygotowaniu, czyli tak jak powinno być – smacznie i prosto.
Ciasto robi się przepięknie brązowe,  do tego jest zdrowe, bez glutenu, zbóż, cukru.  A jagody możecie zastąpić malinami, jeżynami, borówkami, itp.

Składniki:
2 ½ szklanki jagód
łyżka mąki z tapioki

Ciasto:
½ szklanki mąki kasztanowej
½ szklanki orzechów włoskich
1 szklanka mąki migdałowej
½ szklanki komosy
½ łyżeczki sody
łyżeczka soku z cytryny
⅓ szklanki oleju kokosowego
¼ szklanki miodu (lub więcej)
1 łyżeczka cynamonu
szczypta soli

Przygotowanie:

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Komosę gotujemy i  dokładnie odsączamy.

W misce dobrze mieszamy: mąkę migdałową, kasztanową, cynamon, sól, ugotowaną komosę, sodę, olej kokosowy, sok z cytryny i miód.
W kolejnej misce robimy to samo z  jagodami i mąką z tapioki.

Uzyskane ciasto z pierwszej miski rozkładamy  na posmarowanej tłuszczem formie do tarty. Pamiętajcie zostawić trochę do posypania na wierzch.

Na tartownicy wyłożonej ciastem układamy jagody. Orzechy siekamy i mieszamy z pozostałym ciastem i posypujemy tartę jagodową. Dzięki temu uzyskamy fajną kruszonkę.
Pieczemy około 40 minut, albo do czasu aż nasze jagody zaczną “bąblować” na spodzie.

Smacznego!

Tarta jagodowa

blog paleoblog z przepisamiciastka bez glutenuciastodieta odchudzającadieta paleodieta samurajajagodypaleoprzekąskaprzepisy kulinarneśniadanietartazdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DESERY  / PRZEKĄSKI

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.