Zastanawiałem się nad kolejnym słodkim przepisem, ale muszę przyznać, że monotonia kolacyjna na talerzu skłoniła mnie do tego dania 😉 czyli dzisiaj tarta paleo z batatami.
Warto zawsze mieć w zanadrzu taki prosty i w miarę szybki przepis, aby w kilka chwil przygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację.
Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy.
Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie.
Składniki na ciasto:
3 łyżki oleju kokosowego
7 łyżek puree z dyni
¼ szklanki mąki z tapioki
½ szklanki mąki kokosowej
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
2 duże bataty
2 jabłka
1-2 czerwone cebule
oliwa
przyprawy
Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, naczynie na tartę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy przygotowanym ciastem.
Przygotowanie nadzienia.
Bataty, jabłka oraz cebulę kroimy w cienkie krążki. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy i układamy na cieście. Pieczemy około 25-30 minut (czas może być różny w zależności jak grubo nasze składniki zostały pokrojone). Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy bataty już są upieczone.
Smacznego!