• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
tarta paleo z batatami (bez glutenu)
Marzec 27, 2017

Zastanawiałem się nad kolejnym słodkim przepisem, ale muszę przyznać, że monotonia kolacyjna na talerzu skłoniła mnie do tego dania 😉 czyli dzisiaj tarta paleo z batatami.

Warto zawsze mieć w zanadrzu taki prosty i w miarę szybki przepis, aby w kilka chwil przygotować jakiś dodatek do mięs na obiad lub jako samą kolację.
Jedynie problem może wam stworzyć puree z dyni, ale zapobiegliwe gospodynie domowe – takie jak ja – mają w zamrażarce kilka woreczków na różne okoliczności, np. aby przygotować chleb dyniowy.

Ciasto na tartę jest kruche i świetnie komponuję się z resztą dodatków. Połączenie smaku batatów, jabłek oraz cebuli jest zaskakujące. To wszystko dodatkowo doprawione tymiankiem oraz oregano (tutaj możecie użyć swoich ulubionych ziół, ja uwielbiam bataty w tym połączeniu). Dodatkowy bonusem jest jej wygląd, tarta paleo wygląda naprawdę ładnie.

Składniki na ciasto:
3 łyżki oleju kokosowego
7 łyżek puree z dyni
¼ szklanki mąki z tapioki
½ szklanki mąki kokosowej
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
2 duże bataty
2 jabłka
1-2 czerwone cebule
oliwa
przyprawy

Przygotowanie ciasta:
Piekarnik rozgrzewamy do 170 stopni. Olej rozpuszczamy, wszystkie składniki na ciasto dobrze mieszamy, naczynie na tartę smarujemy olejem kokosowym i wykładamy przygotowanym ciastem.

Przygotowanie nadzienia.
Bataty, jabłka oraz cebulę kroimy w cienkie krążki. Wszystko skrapiamy oliwą, przyprawiamy i układamy na cieście. Pieczemy około 25-30 minut (czas może być różny w zależności jak grubo nasze składniki zostały pokrojone). Najlepiej przed wyjęciem z piekarnika sprawdzić czy bataty już są upieczone.

Smacznego!

tarta paleo

tarta paleo

batatydieta odchudzającadieta paleodyniakolacjapaleoprzepisy kulinarnetartazdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe odżywianiezdrowe produkty
Share

DANIA GŁOWNE  / PRZEKĄSKI  / PRZEPISY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru) batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż) Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb) Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal? Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

This site uses cookies to improve your experience. Read more.