• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Tiramisu paleo, bez pieczenia, glutenu i cukru.
9 kwietnia, 2016

Tiramisu paleo:

Pewnie już wiecie, że pieczenie ciast, przygotowanie tortów i słodkości to moja pięta achillesowa, ale ciągle się uczę, ćwiczę i próbuję (jak np. te orzechowe ferrero rocher). Więc jeśli przepis udał się mnie to wyjdzie każdemu.

Ostatnio miałem okazję, aby przygotować słodki urodzinowy tort, postanowiłem, że się przełamię i przygotuję coś, co przed paleo uwielbiałem – Tiramisu.
Chwilę mi zajęło znalezienie odpowiedniego przepisu, który można dostosować do naszych warunków z wykorzystaniem składników, które już miałem w domu.

Muszę Wam powiedzieć, że wyszło rewelacyjne. Czekoladowo-waniliowa słodycz z nutą kawową, aż sam poczułem się zaskoczony.
Chociaż najlepsze i tak są miny gości, jak dowiadują się z czego to ciasto zostało przygotowane :).

Teraz już wiem, że nie ma chyba rzeczy, której nie da się przygotować lub zastąpić na diecie paleo.
Samo przygotowanie jest szybkie. Wymaga głównie blendera i formy do ciasta (19 cm średnicy).

Składniki:

Spód ciasta:

¾ szklanki daktyli
1 szklanka orzechów laskowych
1 łyżeczka espresso
¼ szklanki oleju kokosowego
½ łyżeczki wanili
¼ szklanki wody
szczypta soli

Warstwa czekoladowa:
¾ szklanki daktyli
¾ szklanki orzechów nerkowca
¾ szklanki orzechów laskowych
2-3 łyżeczki miodu
6 łyżek mleka migdalowego
⅓ szklanki oleju kokosowego
3 łyżki kakao
½ łyżeczki wanili
2 łyżki espresso
szczypta soli

Warstwa kremowa:
¾ szklanki orzechów nerkowca
⅓ szklani mleka migdałowego (tu zastapiłem kokosowym bo migdałowe mi się skonczyło)
2 łyżki oleju kokosowego
1 łyżeczka wanili
1 łyżeczka miodu

Do posypania:
Kakao lub espresso, ewentualnie płatki czekoladowe lub co lubicie.

Przygotowanie:
Orzechy namaczamy wcześniej od 4-6h albo przez całą noc.

Wrzucamy wszystkie składniki na pierwszą warstwę do blendera i blendujemy, aż połączą się w jedną całość. Przekładamy masę do tortownicy, rozkładamy równo na spodzie i odkładamy do zamrażarki.

Drugą warstwę przygotowujemy podobnie, rozkładamy równo na pierwszej warstwie i z powrotem odkładamy do lodówki.

Czyścimy blender. Przygotowujemy kremową warstwę. Wrzucamy wszystko i blendujemy, aż wszystko razem się połączy. Wyciągamy z lodówki naszą tortownicę i wylewamy ostrożnie ostatnią warstwę.

Odstawiamy do lodówki na około 5h.

Przechowujemy nasze Tiramisu paleo w lodówce. W temperaturze pokojowej dość szybko się rozpuszcza.
Przed zaserwowaniem posypujemy górę wybranymi przez nas dodatkami.

tiramisu paleo

tiramisu paleo

tiramisu paleo

przepis z unconventionalbaker.com

ciastodieta paleopaleosłodyczetiramisuzdrowa dieta
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.