• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Tort bez pieczenia z awokado i galaretką z mango
4 września, 2017

Dużo u nas ostatnio okazji, aby świętować – urodziny mojego taty, młody dzisiaj pierwszy raz zasuwa do szkoły 🙂 To idealny momenty na tort bez pieczenia z awokado i mango.

Młody aż tak dużym entuzjastą zdrowych ciast nie jest (zdecydowanie woli np. TAKIE lody z mango i truskawki), więc tortem został obdarowany dziadek, który w piątek obchodził swoje urodziny 🙂

Przygotowałem go z samego rana, potem trafił do zamrażarki, a na koniec udało nam się go przewieźć 250 km do jubilata i nawet się nie rozpuścił zbytnio!

Kilka tortów już się na blogu pojawiło, więc tym razem chciałem przygotować go z innych składników niż zazwyczaj.

Padło na awokado zamiast orzechów nerkowca, a góra z mojego ulubionego mango.

Połączenie awokado i limonek jest świetne w smaku, a nadzienie delikatne i aksamitne (oczywiście trzeba lubić awokado 🙂  ), może kolor mógłby być odrobinę bardziej wyrazisty, ale to zostawiam do poprawy następnym razem.

Za to góra z galaretki mango wyszła znakomita. Słodka, orzeźwiająca i egzotyczna  i ten piękny żółty kolor  😀

Samo przygotowanie nie różni się zbytnio od przygotowywania innych tortów bez pieczenia. Głównie blendujemy, mrozimy i gotowe!

Składniki na spód:
½ szklanki daktyli (namoczonych)
⅓ szklanki chipsów kokosowych
½ szklanki orzechów włoskich
szczypta soli

Składniki na nadzienie:
2 dojrzałe awokado
puszka mleka kokosowego
¼ szklanki soku z limonki
3-4 łyżki miodu
odrobina skórki z limonki

Składniki na galaretkę mango:
1 dojrzałe mango
1 łyżeczka żelatyny
30 ml wody

Przygotowanie spodu:
Składniki na spód blendujemy i układamy w tortownicy o średnicy 17 cm.

Przygotowanie nadzienia:
Awokado obieramy ze skórki blendujemy z resztą składników i wylewamy na wcześniej ułożony spód ciasta. Odstawiamy do zamrażarki.

Galaretka mango:

Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wody. Mango blendujemy do uzyskania jednolitej masy (puree). Wodę z żelatyną lekko podgrzewamy i dodajemy do puree z mango. Wszystko razem dobrze mieszamy. Wylewamy wystudzoną galaretkę na nadzienie z awokado.
Odstawiamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. Tort przed podaniem wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok 20 minut w temperaturze pokojowej.
Smacznego!

tort bez pieczenia

 

blog paleoblog z przepisamiciastka bez glutenuciastka paleociastodaktyledieta odchudzającadieta paleopaleoprzepisy kulinarnetort bez pieczeniazdrowa dietazdrowe jedzeniezdrowe odżywianie
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.