Dużo u nas ostatnio okazji, aby świętować – urodziny mojego taty, młody dzisiaj pierwszy raz zasuwa do szkoły 🙂 To idealny momenty na tort bez pieczenia z awokado i mango.
Młody aż tak dużym entuzjastą zdrowych ciast nie jest (zdecydowanie woli np. TAKIE lody z mango i truskawki), więc tortem został obdarowany dziadek, który w piątek obchodził swoje urodziny 🙂
Przygotowałem go z samego rana, potem trafił do zamrażarki, a na koniec udało nam się go przewieźć 250 km do jubilata i nawet się nie rozpuścił zbytnio!
Kilka tortów już się na blogu pojawiło, więc tym razem chciałem przygotować go z innych składników niż zazwyczaj.
Padło na awokado zamiast orzechów nerkowca, a góra z mojego ulubionego mango.
Połączenie awokado i limonek jest świetne w smaku, a nadzienie delikatne i aksamitne (oczywiście trzeba lubić awokado 🙂 ), może kolor mógłby być odrobinę bardziej wyrazisty, ale to zostawiam do poprawy następnym razem.
Za to góra z galaretki mango wyszła znakomita. Słodka, orzeźwiająca i egzotyczna i ten piękny żółty kolor 😀
Samo przygotowanie nie różni się zbytnio od przygotowywania innych tortów bez pieczenia. Głównie blendujemy, mrozimy i gotowe!
Składniki na spód:
½ szklanki daktyli (namoczonych)
⅓ szklanki chipsów kokosowych
½ szklanki orzechów włoskich
szczypta soli
Składniki na nadzienie:
2 dojrzałe awokado
puszka mleka kokosowego
¼ szklanki soku z limonki
3-4 łyżki miodu
odrobina skórki z limonki
Składniki na galaretkę mango:
1 dojrzałe mango
1 łyżeczka żelatyny
30 ml wody
Przygotowanie spodu:
Składniki na spód blendujemy i układamy w tortownicy o średnicy 17 cm.
Przygotowanie nadzienia:
Awokado obieramy ze skórki blendujemy z resztą składników i wylewamy na wcześniej ułożony spód ciasta. Odstawiamy do zamrażarki.
Galaretka mango:
Żelatynę rozpuszczamy w 30 ml wody. Mango blendujemy do uzyskania jednolitej masy (puree). Wodę z żelatyną lekko podgrzewamy i dodajemy do puree z mango. Wszystko razem dobrze mieszamy. Wylewamy wystudzoną galaretkę na nadzienie z awokado.
Odstawiamy do zamrażarki na co najmniej 4 godziny. Tort przed podaniem wyciągamy z lodówki i zostawiamy na ok 20 minut w temperaturze pokojowej.
Smacznego!