Nie od dziś wiadomo, że do serca najszybciej dociera się przez żołądek 🙂
Dla wszystkich tych, którzy chcieliby mile zaskoczyć kogoś w Walentynki przygotowałem przepis na bezglutenowy tort bananowy. Idealny, aby trafić bezpośrednio w serce 😉
Podczas przygotowywania tego ciasta kolejny mój mikser poległ na placu boju, ale było warto.
Jak bohater, wydał swoje ostatnie tchnienie, abyśmy wszyscy mogli delektować się takim słodkim cudem.
Większość składników powinniście mieć w domu, jedynie co może być trudniejsze do zdobycia to masło migdałowe, ale możecie je zastąpić np. olejem kokosowym.
W pierwszej wersji, chciałem zrobić tort z nadzieniem z orzechów nerkowca, ale na blogu było już tyle takich przepisów, że postanowiłem zaszaleć i dodać mój ulubiony pudding z nasion chia.
Okazało się to strzałem w dziesiątkę – pudding jest delikatny, a po przekrojeniu efektownie rozlewa się na ciasto bananowe. Cały tort pokryty jest słodkim paleo lukrem barwionym sokiem z buraków, który nadał mu, ulubiony kolor mojej córki czyli różowy 🙂
No to zaczynamy!
Składniki na ciasto:
½ szklanki mąki z tapioki
1 szklanka mąki migdałowej
½ szklanki oleju kokosowego
3 łyżki masła migdałowego (można zastąpić olejem kokosowym)
3 banany (dojrzałe)
3 łyżki wiórków koksowych
2-3 łyżki miodu
2 łyżeczki proszku do pieczenia
3 jajka
2 łyżki cynamonu
szczypta wanilii
szczypta soli
Składniki na nadzienie chia:
2 szklanki mleka kokosowego
4 łyżki nasion chia
1 łyżka miodu
Składniki na polewę:
4 łyżki soku z buraków
3/4 szklanki oleju kokosowego
2 łyżki miodu
2 łyżki masła klarowanego
2-3 łyżki ciepłej wody
Przygotowanie ciasta:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni. Dwie okrągłe formy do ciasta (średnica 16 cm) smarujemy olejem kokosowym.
Blendujemy razem wszystkie składniki na ciasto i wykładamy uzyskaną masę dzieląc ją równo pomiędzy dwie formy. Pieczemy około 45-50 minut lub do czasu, aż będą złociste od góry. Tak powstaną nam dwie warstwy tortu.
Przygotowanie nadzienia chia:
Nasiona zalewamy mlekiem kokosowym, dodajemy miód, dobrze mieszamy i odstawiamy do lodówki na min. 2 h.
Przygotowanie polewy:
Blendujemy wszystkie składniki razem do uzyskania jednolitej, aksamitnej konsystencji.
Przygotowanie tortu:
Wyjmujemy upieczone ciasto bananowe z piekarnika i pozostawiamy do ostygnięcia. Jedną formę otwieramy i wyciągamy ciasto. Pudding z nasion chia mieszamy ponownie i wylewamy na ciasto, które nadal jest w formie. Na warstwę puddingu kładziemy drugi kawałek bananowego spodu.
Taki torcik odkładamy na około godzinę do lodówki. Jak stężeje wyciągamy go ostrożnie z foremki. Teraz tort nadaje się do nałożenia warstwy różowego lukru/polewy. Za pomocą szpatułki nakładamy kolejne warstwy polewy i równomiernie je rozsmarowujemy (aż pokryjemy całą powierzchnię).
Odstawiamy znowu do lodówki.
Jeśli chcecie jeszcze bardziej zaszaleć to proponuję polać go rozpuszczoną gorzką czekoladą zmieszaną z olejem kokosowym.
Ozdobiłem go malinami i miętą, ale to od Was zależy co się na nim znajdzie.
Smacznego!
Jeśli zdecydujecie się przygotować taki tort bezglutenowy to podzielcie się zdjęciami Waszych wypieków, albo na facebooku lub na instagramie oznaczając nas na zdjęciu.
Zawsze z przyjemnością oglądamy Wasze dzieła 🙂