• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Truskawkowa chmurka a`la ptasie mleczko
9 lipca, 2018

W niedzielę mieliśmy ochotę na coś fajnego, chłodnego i lekkiego.

Jak jest tak gorąco średnio chce mi się odpalać piekarnik. Mimo to ciastka też zrobiliśmy, ale nie wyszły tak jak powinny…dopracujemy przepis i spróbujemy jeszcze raz.
Natomiast ten deser wyszedł rewelacyjnie! Jest mega prosty i co najważniejsze fajnie chłodzi 🙂 co przy tak ciepłych dniach się przydaje.

Zastanawialiśmy się jak go nazwać, w smaku trochę mi przypomina takie serki homogenizowane jakie 25 lat temu mi kupowała mama, w takich kwadratowych opakowaniach. Jeździłem po wierzchu tak długo łyżeczką aż zrobiła się dziura a potem wcinałem z chlebem 😀

Okazało się, że wszystkie składniki mamy akurat w domu więc nawet wczorajsze zamknięte sklepy okazały się nam nie straszne 🙂 dobrze, że zamroziliśmy truskawki.

Sam przepis jest łatwy i jest z tych, gdzie spokojnie możecie zamieniać składniki na swoje ulubione. Truskawek nie ma? Jagody też będą ok. Ksylitolu brak? Miód się nada.

Składniki
½ soku z cytryny
1 pomarańcza (sok i skórka)
1 szklanka wody
1 szklanka mleka kokosowego
2 łyżki żelatyny
4 szklanki truskawek (mogą być mrożone)
3 łyżeczki ksylitolu (więcej lub mniej zależy jakie słodkie lubicie)

Przygotowanie:
W kilku łyżkach zimnej wody rozpuszczamy żelatynę. Do garnka dodajemy sok z pomarańczy wraz ze startą skórką (2 łyżeczki), sok z połowy cytryny i szklankę wody. Doprowadzamy do wrzenia, dolewamy rozpuszczoną w zimnej wodzie żelatynę. Czekamy aż się rozpuści.

Do blendera wrzucamy truskawki, ksylitol, mleko kokosowe i dolewamy wodę z żelatyną. Blendujemy aż do uzyskania jednolitej konsystencji.

Przelewamy do naczyń i wstawiamy do lodówki aby stężało.  Po około dwóch godzinach  jest gotowy do podania :), Nam podczas bardzo szybkiego blendowania wyszła fajna pianka na górze 🙂

Smacznego!

ptasie mleczko

blog z przepisamicheat mealdeserdieta odchudzającadieta paleopaleoptasie mleczkotruskawkizdrowa dietazdrowe odżywianiezdrowe słodycze
Share

DESERY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.