Ostatnio było bardzo dużo słodkości, więc dzisiaj przepis na coś bardziej konkretnego miska rozmaitości z kulkami z wołowiny i sosem curry z orzechów nerkowca.
Taka miska jest super rozwiązaniem na kolacje, dorzucamy warzywa, robimy sos (ach ten sos, pikantny z miętową nutą, dzięki niemu całe danie nabiera wyrazu).
Ktoś kiedyś mi powiedział, że taka dieta paleo musi być nudna skoro tylu rzeczy nie wolno jeść. Nudna?…. no to zobaczysz 😀
Moja wersja jest z ryżem (dieta samuraja i wieczorne ładowanie węgli po treningu). Ale jak Wasze paleo nie obejmuje ryżu to możecie go zastąpić np. ryżem z kalafiora, przepis tutaj.
Uprzedzając wątpliwości, tak sos sriracha zawiera cukier, ale ile może go być w jednej łyżeczce? :-).
Składniki na meatballs:
0,5 kg mielonego mięsa wołowego
1 jajko
⅓ szklanki kolendry (drobno posiekanej)
2 ząbki czosnku
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka sosu sriracha
2 łyżeczki imbiru
sól i pieprz do smaku
Przygotowanie meatballs:
Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni, w misce mieszamy wszystkie składniki i formujemy z nich kulki. Ustawiamy je na brytfannie i pieczemy 25-30 minut, albo do czasu jak zrobią się złote od góry.
Wyciągamy z piekarnika, posypujemy kolendrą i serwujemy z warzywami (u mnie z rzodkiewką, pieczonymi buraczkami, marchewką, jarmużem i pomidorami).
Składniki na sos:
½ szklanki orzechów nerkowca (namoczonych)
1 ząbek czosnku
1 łyżka imbiru
1 łyżka miodu
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżeczka curry
2 łyżeczki pasty curry
⅓ szklanki mięty
⅓ szklanki kolendry
sól i pieprz
Przygotowanie sosu.
Wszystkie składniki blendujemy, aż do uzyskania jednolitego sosu.
Meatballs możemy polać gotowym sosem tak, aby wszystkie składniki w misce się z nim połączyły lub każdą kulkę zanurzamy w sosie osobno 🙂
Sposób podania zostawiam Wam.
Smacznego!