Zadawaliście pytania – pod wpisem z pikantnymi krewetkami z chili – z czym je podawać, oto moja propozycja – Wrapy z krewetkami w papierze ryżowym.
Dzisiejszym wpisem rozszerzamy naszą dietę Paleo i kolejny raz zahaczamy o dietę samuraja.
Oczywiście to propozycja dla tych wszystkich, którzy mogą włączyć do swojego jadłospisu ryż.
Kolejny raz przepis, który nie wymaga dużego nakładu czasu ani wysiłku, a wszystkie składniki można znaleźć w lodówce.
Jedynym składnikiem, który na pierwszy rzut oka może przysporzyć kłopotów to papier ryżowy – ale uwierzcie mi jeśli nie macie jego zapasu w domowej spiżarce to kupicie go w pierwszym lepszym sklepie.
Krewetki przygotowujemy według tego przepisu na pikantne krewetki z kolendrą lub tego na krewetki w mleku kokosowym i miodzie, albo jakiegoś innego Waszego ulubionego 🙂
Do środka wrapów możecie dodać co lubicie, u mnie znalazły się te składniki, które na szybko znalazłem we własnej spiżarni.
Poniżej podaję ilość na 300 gram krewetek, jeśli macie więcej lub mniej to musicie dopasować je pod siebie.
Składniki:
8 listków papieru ryżowego
krewetki
2 małe marchewki
100 gr ryżu (tutaj jaśminowy ale do sushi też się nada 😉
czerwona kapusta ( ok ¼ główki)
szpinak (kilkanaście listków)
rzodkiewka (parę sztuk)
Przygotowanie:
Papier ryżowy moczymy w wodzie na parę sekund (każdy moczymy osobno tuż przed zwijaniem). Rozkładamy na nim równo krewetki (u mnie 3-4 na wrapa), dokładamy kolejno pozostałe składniki: drobno pokrojona w paski marchewka oraz kapusta, do tego kilka listków szpinaku, pokorojona w plasterki rzodkiewka oraz 1-2 łyżki stołowe ryżu.
Potem zawijamy całość dość ciasno, tworząc wrapy. Serwujemy je np. z sosem pikantnym sosem curry z nerkowców według tego przepisu.
Wrapy z krewetkami podajemy na zimno.
Smacznego!