Pamiętacie zupki chińskie? Na studiach to było podstawowe moje wyżywienie 🙂 tak, aż wstyd się przyznać, ale naprawdę pochłaniałem je w dużych ilościach.
Nikt się nie przejmował tablicą Mendelejewa, którą można było znaleźć w ich składzie.
Za sukcesem zupek przemawiała łatwość ich przygotowania…. i pewnie to tyle bo smak był w najlepszym razie ok. Były przede wszystkim ostre, a mnie to przekonywało.
Postanowiłem przygotować zdrową odmianę takiej zupy. Dzięki temu, że jest w słoiku możemy ją przechowywać przez kilka dni w lodówce. Na parę minut przed zjedzeniem zalewamy ją wrzącą wodą i gotowe – idealna do pracy.
Pyszna, pełna aromatu zdrowa zupa, przygotowana w dwóch wersjach z makaronem shirataki i z nudlami z cukinii.
Makaron z cukini jest bardzo nisko kaloryczny, zdrowy a przede wszystkim bezglutenowy.
O makaronie shirtaki pisałem tutaj przy okazji sałatki do pracy, przypomnę tylko, że ma 0 kcal i bardzo dobrze imituje prawdziwy makaron.
Do środka naszego słoika możemy dodać nasze ulubione warzywa, mięso lub inne dodatki. Skład każdej zupy może być inny w zależności od naszych upodobań i tego co akurat mamy w naszej spiżarni.
Aby wzbogacić jej smak zazwyczaj używam domowej wersji kostki rosołowej, która nie zawiera sztucznych dodatków i aromatów.
W ostateczności można też użyć gotowej sklepowej kostki, ale z doświadczenia wiem, że ciężko u nas dostać taką, która zawiera tylko naturalne składniki. Chyba, że wiecie gdzie takie kupić to dajcie znać w komentarzach.
Poniżej propozycja na mieszankę ziół i przypraw, która z powodzeniem może zastąpić kostkę rosołową lub popularną vegetę.
Składniki:
30 gram płatków drożdżowych
2 łyżki soli
1 łyżka suszonej cebuli
2 łyżeczki suszonego czosnku
1łyżeczka tymianku
¼ łyżeczki imbiru
1 łyżeczka wędzonej papryki
¼ łyżeczki kurkumy.
Mieszamy wszystko razem. Tak przygotowaną przyprawę przechowujemy w szczelnie zamkniętym naczyniu.
Teraz zajmijmy się naszą zdrową zupą.
Nie podaje dokładnych ilości, ponieważ to zależy od wielkości i ilości Waszych słoików. Potraktujcie to bardziej jako wskazówkę, jak można taką zupę przygotować niż gotowy przepis.
Składniki na zupę:
garść świeżej kolendry
garść świeżej pietruszki
marchewka pocięta w słupki
mała porcja świeżego imbiru
czerwona kapusta drobno poszatkowana
makaron (shirataki albo z cukini) ew. ryżowy przy diecie samuraja
pasta miso lub pasta curry
sos sojowy lub sos sriracha
łyżka naszej domowej kostki rosołowej
czerwona cebula
ugotowane mięso np. kurczak
zielona cebula
opcjonalnie, drobno pokrojone chilli
Przygotowanie:
Na spód słoika dajmy bazę naszej zupy, czyli coś co zamieni nasze warzywa zalane gorącą wodą w pyszną, pełną aromatu zupę.
Na 500ml słoik dałem łyżkę domowej mieszanki przypraw, łyżeczkę pasty miso i dwie łyżeczki sosu sojowego.
Możecie użyć zamiast miso – pasty curry, zamiast sosu sojowego – sriracha dla ekstra ostrości.
A w miejsce sosu sojowego można dodać tamari, aby zupa była bez glutenu.
Potem warstwami układamy: makaron, kawałki kurczaka, poszatkowaną kapustę, czerwoną cebulę i marchewkę oraz pocięty w paski imbir.
Na górę dajemy: kolendrę, pietruszkę i szczypiorek lub zieloną cebulkę.
Zalewamy wszystko wrzątkiem odstawiamy na 5-8 minut. Mieszamy i mam gotową pyszną i zdrową zupę.