• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Zdrowe batony energetyczne prosty przepis
15 stycznia, 2018

Przy robieniu tych batonów zrobiliśmy największy grzech jaki może popełnić bloger kulinarny – zjedliśmy połowę zanim ZROBILIŚMY ZDJĘCIA! Na szczęście robi się je dość prosto, więc szybko dorobiliśmy kolejne 🙂

Wyobrażacie sobie jakie one są dobre? Połączenie orzechów, czekolady i masła orzechowego to po prostu czysta poezja 🙂

Użycie wolnowaru pozwala nam wszystko wsypać i zapomnieć 😉 Prosto, łatwo, szybko i MEGA przepysznie, tak jak lubimy na tym blogu 🙂 Oczywiście możecie je przygotować nie posiadając wolnowaru, ale zajmie wam to dużo więcej czasu bo trzeba ciągle mieszać i pilnować, aby się nie przypaliło.

Jeśli lubicie takie zdrowe słodycze to koniecznie sprawdźcie też ten przepis na SERNIK bez pieczenia. Jeden z naszych ulubionych deserów 🙂

W tych batonikach oczywiście większość składników możecie zastąpić swoimi ulubionymi bakaliami, ale masło orzechowe i czekoladę bym zostawił 😉
Orzechy nerkowca w sumie też bo świetnie się z nimi komponują.
Jeśli akurat ich nie macie, to inne też się nadadzą np. laskowe, a zamiast jagód goji np. żurawina. Składniki można modyfikować i się nimi bawić 🙂

Batony energetyczne są nadziane prawdziwymi superfoods i dają duży zastrzyk energii. Idealna przekąska do zabrania do pracy czy szkoły 🙂
Przepis poniżej dostosowany jest do naszego dużego wolnowaru (5,7 l), więc jeśli posiadacie mniejszy to możecie zmodyfikować ilość składników, albo po prostu zrobić więcej batonów 🙂

Składniki:
1 ½ szklanki orzechów nerkowca
2 szklanki pestek dyni
1 szklanka jagód goji
1 ½ szklanki migdałów
1 szklanka rodzynek
1 ½ szklanki masła orzechowego (u nas migdałowe)
3 szklanki gorzkiej czekolady

Przygotowanie:

Wszystkie składniki mieszamy w wolnowarze, wstawiamy na ok 1-2 godziny na low. Po tym czasie mieszamy i przelewamy do foremek.
Studzimy i wstawiamy do zamrażarki, aby stwardniały. Gotowe 🙂 możemy jeszcze polać batony energetyczne gorzką czekoladą – ta wersja to mega rozpusta 😉
Smacznego!

batonybez glutenublog paleoblog z przepisamiczekoladadeserdieta odchudzającadieta paleopaleozdrowa dietazdrowe batonyzdrowe jedzeniezdrowe słodycze
Share

DESERY  / PRZEKĄSKI

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.