Żeberka, Gordon Ramsay to połączenie nie może się nie udać.
Co by o Nim nie powiedzieć, jest jednym z najlepszych kucharzy na świecie. Pierwsza restauracja którą otworzył zdobyła trzy gwiazdki Michelina. Jego przepisy inspirują zawodowych kucharzy i kuchennych amatorów.
Bardzo cenie jego podejście do jedzenia i pasje z jaką gotuje w swojej kuchni.
A teraz przejdźmy do dania głównego tego wpisu i możemy razem przetestować kunszt Gordona czyli:
Żeberka z imbirem i anyżem.
Danie, które jest wyśmienite w mroźne zimowe dni, (chociaż tych ostatnio nie ma za wiele) ale również nadaje się, jako popisowe danie na wykwintną kolację dla zaproszonych znajomych.
Genialnie gra tutaj intensywny smak imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta anyżu.
Składniki:
Żeberka 1,5kg-2kg
Sól
Imibir (korzeń)
Czosnek
Płatki chilli
Pieprz cytrynowy,
Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek
Szklanka miodu
½ Szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
300ml czerwonego wytrwanego wina
Pęczek zielonej cebulki dymki
300ml rosołu
Przygotowanie:
Żeberka nacieramy staranie solą z każdej strony.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na brytfannie, układamy żeberka na rozgrzaną już brytfannę. Czekamy chwilę, aż nasze żeberka nabiorą pięknego koloru, obracamy na drugą stronę. Nie spieszymy się mięso musi nabrać brązowo złocistej barwy.
Imbir i czosnek obieramy, kroimy na cienkie paski i kładziemy na żeberka. Pieprz, płatki chilli, anyż wszystko to też wrzucamy do brytfanny. Dolewamy sos sojowy, ocet oraz miód. (osoby które nie spożywają żadnego alkoholu będąc na diecie paleo następny krok mogą pominąć)
Teraz możemy spróbować czy wino, które kupiliśmy jest odpowiednie w smaku 🙂 a resztę dolać do żeberek.
Czekamy, aż sos zacznie się gotować, dolewamy rosół, dorzucamy pokrojoną zielona cebulkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika obracamy żeberka i wstawiamy na kolejne 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wrzucamy jeszcze na parę chwil na gaz, aby skarmelizował nam się sos na żeberkach.
Teraz nie zostaję nam nic innego tylko rozkoszowanie się ich cudownym smakiem i zapachem.