• PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
  • PRZEPISY
    • DESERY
    • PRZEKĄSKI
    • ŚNIADANIA
    • DANIA GŁOWNE
    • SMOOTHIE
    • ZUPY
    • SAŁATKI
  • Podróże
  • ARTYKUŁY
  • O BLOGU
  • Darmowy ebook
  • Współpraca
  • polityka prywatności
Żeberka z imbirem przepisu Gordona Ramsaya.
8 lutego, 2016

Żeberka, Gordon Ramsay to połączenie nie może się nie udać.

Co by o Nim nie powiedzieć, jest jednym z najlepszych kucharzy na świecie.  Pierwsza restauracja którą otworzył zdobyła trzy gwiazdki Michelina. Jego przepisy inspirują zawodowych kucharzy i kuchennych amatorów.
Bardzo cenie jego podejście do jedzenia i pasje z jaką gotuje w swojej kuchni.

A teraz przejdźmy do dania głównego tego wpisu i możemy razem przetestować kunszt Gordona czyli:

Żeberka z imbirem i anyżem.

Danie, które jest wyśmienite w mroźne zimowe dni, (chociaż tych ostatnio nie ma za wiele) ale również nadaje się, jako popisowe danie na wykwintną kolację dla zaproszonych znajomych.
Genialnie gra tutaj intensywny smak imbiru balansujący pomiędzy słodkim miodem, a ostrym smakiem płatków chilli. Całość dopełnia sos sojowy i nuta anyżu.

Składniki:

Żeberka 1,5kg-2kg
Sól
Imibir (korzeń)
Czosnek
Płatki chilli
Pieprz cytrynowy,
Anyż gwiaździsty, 4-5 dużych gwiazdek
Szklanka miodu
½ Szklanki sosu sojowego
2 łyżki octu jabłkowego
300ml czerwonego wytrwanego wina
Pęczek zielonej cebulki dymki
300ml rosołu

Przygotowanie:
Żeberka nacieramy staranie solą z każdej strony.
Rozgrzewamy oliwę z oliwek na brytfannie, układamy żeberka na rozgrzaną już brytfannę. Czekamy chwilę, aż nasze żeberka nabiorą pięknego koloru, obracamy na drugą stronę. Nie spieszymy się mięso musi nabrać brązowo złocistej barwy.

Imbir i czosnek obieramy, kroimy na cienkie paski i kładziemy na żeberka. Pieprz, płatki chilli, anyż wszystko to  też wrzucamy do brytfanny. Dolewamy sos sojowy, ocet oraz miód. (osoby które nie spożywają żadnego alkoholu będąc na diecie paleo następny krok mogą pominąć)
Teraz możemy spróbować czy wino, które kupiliśmy jest odpowiednie w smaku 🙂 a resztę dolać do żeberek.

Czekamy, aż sos zacznie się gotować, dolewamy rosół, dorzucamy pokrojoną zielona cebulkę, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Po 30 minutach wyjmujemy z piekarnika obracamy żeberka i wstawiamy na kolejne 30 minut.
Po wyjęciu z piekarnika wrzucamy jeszcze na parę chwil na gaz, aby skarmelizował nam się sos na żeberkach.
Teraz nie zostaję nam nic innego tylko rozkoszowanie się ich cudownym smakiem i zapachem.

 

pyszne żeberka

Share

DANIA GŁOWNE  / PRZEPISY

  • FACEBOOK

    FACEBOOK
    • Makowiec bezglutenowy (paleo, bez zbóż)
    • Chleb Keto (paleo lowcarb)
    • batonik bounty paleo ( bez glutenu, cukru)
    • Indyjski chlebek naan paleo, bez glutenu i zbóż
    • Domowe pianki marshmallows, najlepszy legalny cheat meal?
    • Domowy snickers paleo, bez glutenu bez cukru
  • Kategorie

    • ARTYKUŁY
    • CROSSFIT
    • DANIA GŁOWNE
    • DESERY
    • KOSMETYKI
    • Paleo podróże
    • PRZEKĄSKI
    • PRZEPISY
    • SAŁATKI
    • SMOOTHIE
    • ŚNIADANIA
    • Uncategorized
    • ZUPY



© Copyright paleolife.pl

 

Loading Comments...
 

    This site uses cookies to improve your experience. Read more.