Ostatnio było tak szaro i buro, że mieliśmy ochotę na jakieś wiosenne cuda 🙂 a że ostatnio znowu szalejemy ze słodkościami to dzisiaj dla odmiany duża dawka zdrowych witamin.
U nas wreszcie spadł śnieg, od razu wszystko wygląda lepiej, dzieciaki całe popołudnie szalały na dworze lepiąc bałwana i robiąc aniołki w śniegu 😀
Dzisiaj podobno też ma padać więc jest szansa, że będzie go więcej. Marzy mi się tak co najmniej metr śniegu, aby wszystko było zasypane. Jak zdarzało się jeszcze kilka lat temu.
Na weekend jedziemy w fajne miejsce w góry chwilę odpocząć, ale o tym też pewnie będzie osobny wpis 🙂
Więc, zimo i śniegu trwaj a ja przestaje zanudzać i przechodzę do przepisu 🙂
Dzisiejsza sałatka jest mega kolorowa oraz super smaczna. Uwielbiam połączenie brokuła, jarmużu, grejpfruta no oczywiście i awokado, ale awokado zawsze się sprawdza. I ten sos 😍😍 Ach ten SOS, aromatyczny i rozgrzewający dzięki imbirowi, który zimą pojawia się u nas wszędzie: w herbacie, w TYCH shotach na wzmocnienie odporności, w zupie, do obiadu, czy w zimowej wersji lemoniady.
Jeszcze trochę i zacznę go dodawać do czekolady 🙂 chociaż może to i dobry pomysł… Sałatka z brokuła od razu poprawia humor, pewnie to te witaminy 🙂 świetnie nadaje się do zabrania do pracy lub szkoły jako zdrowy lunch.
Składniki
salatka:
brokuł
garść jarmużu
duża marchewka
grejpfrut
dojrzałe awokado
ziarenka sezamu
granat
Sos:
świeży starty imbir (około 1 cm )
2 ząbki czosnku
3 łyżki oleju lnianego
3 łyżki soku z cytryny
1 łyżka sosu sojowego
1 łyżka miodu
4 łyżki oliwy
odrobina soli
Przygotowanie:
Brokuła gotujemy. Do miski wrzucamy: brokuła, jarmuż, awokado, kawałki grejpfruta i mieszamy. Dorzucamy marchewkę (najlepiej „pokrojoną” obieraczką do warzyw).
Wszystkie składniki na sos blendujemy, doprawiamy solą i pieprzem do smaku. Mieszamy, posypujemy granatem i prażonymi ziarenkami sezamu.
Gotowe.
Smacznego!